Доступність посилання

ТОП новини

СБУ закликає ФСБ розсекретити архіви про депортацію кримських татар


Служба безпеки України закликає Федеральну службу безпеки Росії розсекретити архівні матеріали про постраждалих внаслідок депортації 1944 року кримських татар. Голова СБУ Валентин Наливайченко сьогодні в Сімферополі повідомив, що наразі ФСБ не готова передавати документи в тому вигляді, в якому просить Україна.

«Ми звернулися до ФСБ два роки тому. На жаль, ФСБ Росії досі не готова передавати (документи) так, як ми ставимо питання: конкретні справи, конкретні картки (спецпереселенців), долі конкретних людей», – сказав він. Водночас, додав Наливайченко, «певна статистика надходить».

Голова СБУ повідомив, що з Казахстаном, куди з Криму виселили частину кримських татар, робота в цьому напрямі здійснюється.

«Казахстан, президент Назарбаєв, відповів нашому Президентові позитивно. Ми отримали вже більш як 10 тисяч карток спецпереселенців. У цифровому варіанті ми отримуємо (документи) і не в себе в архівах закриваємо, а передаємо і сім’ям потерпілих людей, і на веб-сторінки», – заявив голова СБУ.

За його словами, і в Росії немає «іншого шляху», «аніж відкрити всі архіви, зробити їх доступними і передати нам (Україні)».

Керівник СБУ додав, що, розслідуючи злочини, пов’язані з репресіями проти кримських татар, українські слідчі органи в кожному конкретному випадку звертатимуться до російської сторони з проханням передати «навіть засекречені матеріали щодо долі тієї чи іншої людини, яка нам стане відома».

Наливайченко пообіцяв, що ці документи за рішенням глави Української держави передаватимуть неурядовим організаціям і родичам постраждалих внаслідок депортації.

Сьогодні минає 65 років з дня насильницького переселення кримських татар із території Криму.

XS
SM
MD
LG