Доступність посилання

ТОП новини

Шредер: Із іграми зі вступом України та Грузії в НАТО треба завершувати – російські агентства


Відмова НАТО від прийняття до свого складу України та Грузії посилить заходи довіри між Північноатлантичним альянсом і Росією, заявив у понеділок колишній канцлер ФРН Ґергард Шредер у Калінінграді під час виступу перед російською і німецькою громадськістю.

Такі його слова навели російські агенства. Західні джерела станом на вечір понеділка нічого не повідомляли про цей виступ відставного політика.

«Останнім часом взаємини між Євросоюзом і Росією, зокрема і з питань безпеки, переживають не найкращі часи. Для виправлення ситуації потрібні дієві заходи довіри. У зв’язку з цим треба завершувати з іграми зі вступом до НАТО України та Грузії», – заявив, за повідомленням російських агентств, Шредер.

За його наведеними словами, «коли НАТО проводить військові навчання в Грузії, де нещодавно була війна, розв’язана вже точно відомо ким, – це дурість». «Альянс має підсилити дискусію з Росією, а не заохочувати авантюриста Саакашвілі», – цитують далі російські агентства Ґергарда Шредера, якого називають відвертим прибічником Росії і приятелем Володимира Путіна.

2005 року, через кілька тижнів після відходу з посади канцлера Німеччини, Шредер став головою комітету акціонерів компанії «Норд Стрім», 51 відсоток у якій належить російському «Газпромові», і одним із представників «Газпрому» в цьому комітеті. Компанія, на думку Москви, має збудувати газопровід Nord Stream («Північний потік») із Росії до Німеччини дном Балтійського моря в обхід України і Білорусі.

Уже в серпні 2008 року Ґергард Шредер слідом за Кремлем відразу прямо склав вину за війну Росії проти Грузії на грузинського президента Міхеїла Саакашвілі. Іще тоді Шредер, як і російські керівники, назвав Саакашвілі «авантюристом» і виступив проти можливого швидкого прийняття до НАТО Грузії, а також України.
XS
SM
MD
LG