Доступність посилання

ТОП новини

Україна відповідає на критику, але виконує не всі вимоги – Комітет проти тортур


Відповідь українського уряду на критичний звіт Комітету з запобігання тортурам, нелюдському чи принизливому ставленню та покаранням Ради Європи і на його рекомендації «принаймні на папері з багатьох оглядів засвідчує, що є позитивні зміни, але їх важко оцінити з відстані», заявила Радіо Свобода голова Другого відділу Комітету, який відповідає, зокрема, за Україну, Петя Несторова.

Багато з того, про що йдеться в відповіді, виглядає позитивно, сказала вона, – але з інших питань не можна сказати, щоб відповідь України була цілком задовільна.

«Як виглядає, матеріальне становище поліпшується, але коли доходить до юридичних гарантій, що стосуються затриманих за імміграційні порушення, то, я вважаю, відповідь не відповідає тому, на що ми очікували, бо не виконано всіх наших рекомендацій», – каже представниця Комітету з запобігання тортурам.

Цей Комітет у своєму прес-релізі нагадує, що в рамках програми періодичних візитів має намір цього року знову проінспектувати Україну.

«Очевидно, ми маємо повернутися туди й самі побачити, що там змінилося», – сказала Радіо Свобода керівник відділу Комітету з запобігання тортурам Ради Європи Петя Несторова.

У вівторок цей Комітет на прохання української сторони оприлюднив свій звіт про становище в Україні іноземців, затриманих за порушення правил в’їзду і перебування, разом із відповіддю на нього уряду України.

Документ за результатами візиту представників Комітету до України ще в грудні 2007 року вельми критично оцінив це становище на той час: Україна не поспішала виконувати попередні рекомендації, і становище іноземців-нелегалів в українських центрах утримання залишалося погане – від украй незадовільних побутових умов до знущань над затриманими, а головне – що не було належного юридичного захисту для них.
XS
SM
MD
LG