Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Балога: «Ніколи не дозволяв у нашій команді воювати з жінкою»


Віктор Балога під час прес-конференції у Києві, 21 травня 2009 р.
Віктор Балога під час прес-конференції у Києві, 21 травня 2009 р.

Київ – Екс-голова секретаріату Президента Віктор Балога каже, що не збирається поглиблювати своє протистояння з Президентом і робити якісь викривальні заяви. Відтепер він працюватиме над розбудовою партії «Єдиний центр». Щодо президентських виборів, то Віктор Балога балотуватися не збирається, а ЄЦ зі своїм кандидатом ще не визначилася. Щоправда, висувати на другий термін Віктора Ющенка він вважає безперспективною справою.

На прес-конференції у четвер Віктор Балога не став деталізувати звинувачень на адресу Віктора Ющенка та його оточення, які містилися в заяві про звільнення з посади голови Cекретаріату Президента. «Засмучу політиків та журналістів, які чекають від мене якихось викриттів чи демаршів на адресу Президента. Наголошую! Я – не машина для викиду компромату», – заявив Балога.

Більшу частину своєї прес-конференції він присвятив розвінчуванню стереотипів, що виникли під час його роботи на посаді голови президентського Секретаріату. Серед перших екс-голова Секретаріату спростував думку про те, що це начебто він генерував протистояння між гілками влади.

«Хочу підкреслити, що голова Секретаріату Президента ніколи з власної ініціативи не створював конфлікти у взаєминах Президента з іншими гілками влади. Секретаріат – не гурток самодіяльності, а державна установа, що працює з волі і на завдання Голови держави».

Про конфлікти із жінками

Таких інсинуацій виявилося більше, ніж очікував пан Балога. Зокрема, журналісти запитали, чи правда, що він пішов через конфлікт із дружиною Президента Катериною Ющенко – мовляв, у них не склалися стосунки. На це Віктор Балога віджартувався: «Я чесно хочу сказати, чому не склалися стосунки – у мене є своя жінка: молода, красива».

Щоправда, не завжди Вікторові Балозі вдавалося бути переконливим. Зокрема, з огляду на постійні конфлікти з Юлією Тимошенко, багатьох журналістів здивувала така фраза: «Ніколи не дозволяв у нашій команді воювати з жінкою» (щоправда, ці слова стосувалися Віри Ульянченко – наступниці на посаді голови Секретаріату Президента).

Падіння рейтингу Ющенка – справа складна


Віктор Балога підтвердив, що звільненню з посади голови президентського Секретаріату передували тривалі переговори, проте вдаватися в деталі він не захотів. Це все залишиться між ним та Президентом.

Також Віктор Балога готовий визнати, що частка провини в падінні рейтингу Голови держави є й на ньому. «Якщо я винуватий, то приношу вибачення Президенту за неправильну організаційно-політичну роботу. Якщо це на моїй совісті, то перед Богом і перед ним я прошу вибачення. Але все набагато складніше», – зазначив Балога.

Президентські вибори і «конструктивність» ЄЦ

Щодо перспектив майбутньої президентської кампанії, то партія «Єдиний центр», за словами Віктора Балоги, ще не визначилася зі своїм кандидатом. Хіба що ним не буде чинний Президент Віктор Ющенко, балотування якого пан Балога знову назвав безперспективним.

Проте він поставив під сумнів той факт, що президентські вибори будуть всенародними. Наразі у нього немає певності щодо того, «що вибори Президента точно будуть прямі, а не у парламенті... «Я роблю припущення, – зауважив один із лідерів ЄЦ. – От, коли це буде неможливо, то ми про це і не будемо говорити».

Віктор Балога каже, що відтепер працюватиме над розбудовою «Єдиного центру» і не виключає співпрацю з усіма впливовими політичними силами.

Проте очолювати ЄЦ пан Балога найближчим часом не збирається. «Я й так один із лідерів партії», – зазначив він.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG