Доступність посилання

ТОП новини

Путін і Тимошенко – «великий брат і менше вартісна сестра» і що за цією комбінацією? (європейська преса)


Прага – Впливові європейські газети прямо попереджають Захід і Україну, що сьогодні для російського лідера Володимира Путіна настав час, щоб «покінчити з так ненависною йому Помаранчевою революцією і повернути Україну в сферу впливу Росії». Оглядачі вважають, що ймовірний союз між Тимошенко і Януковичем може статися лише при посередництві Кремля, що дозволить «Москві відновити свій вплив на «Малоросію» і покласти край амбіціям України приєднатися до ЄС і НАТО». Міжнародні експерти сьогодні вже прямо обвинувачують, через пресу, українського Прем’єра Тимошенко у маніпуляції економічними та фінансовими даними щодо ситуації в Україні з метою обману простих виборців.

Впливова лондонська «Таймз» звертає увагу на цитування Володимиром Путіним минулої неділі на московському цвинтарі мемуарів російського генерала Антона Денікіна, який виступав у 1919–120 роках, як воєнний диктатор, котрий хоча й потопив у крові визвольний рух в Україні, але був вигнаний звідти. Газета зауважує, що для російського прем’єра милі слова Денікіна про «неподільність великої і малої Росії (тобто, Росії та України)» і Путін при цьому заявляє що Росія, мовляв, сама розбереться з Україною і ніхто не має права втручатися у це. «Таймз» переконана, що ці слова сказані Путіним не просто так, а «з чітко визначеною направленістю. Його відвідини цвинтаря – це рукавичка, кинута під ноги Заходові з приводу привілею на те, кому вирішувати, що робити з свободою України у майбутньому»,– наголошує впливове лондонське видання. «Таймз» також вважає, що нарешті прийшов час для Путіна розплатитися за «виняньчену ним образу на Помаранчеву революцію 2004 року», бо сьогодні «Україна надзвичайно вразлива під впливом глобальної кризи та початком нової президентської кампанії». Ця лондонська газета цитує свої дипломатичні джерела, з яких випливає, що в умовах значного ослаблення перед наступними січневими виборами Президента Ющенка і «побляклої зірки пані Тимошенко», назріває «великий союз» між БЮТ та партією Віктора Януковича, котрий можливий лише з благословення Кремля. «Таймз» стверджує, з посиланням на своє джерело, що таке політичне посередництво Путіна «дозволить йому відновити вплив на «Малоросію» і покласти край амбіціям України на приєднання до ЄС і НАТО». Це видання також запитує, чи «готові ЄС та Сполучені Штати Америки під керівництвом президента Обами прийняти цей виклик Путіна?»

Європейське видання «БюзнесНьюЮроп» опублікувало великий матеріал свого київського кореспондента Грема Стека, де йдеться про висновки низки впливових експертів з приводу того, що нинішній український уряд Юлії Тимошенко «маніпулює економічними даними» і ці «короткотермінові махінації» є «спробою подати дані у кращому світлі», хоча, як зауважує «БюзнесНьюЮроп», Україну чекає на кінець року чимала «бюджетна діра», яку уряд з передвиборних міркувань намагається сьогодні поки що всіляко приховувати. Автор публікації також сумнівається у дієвості допомоги МВФ Україні, коли реальний дефіцит бюджету вже сьогодні набагато вищий від обіцяних урядом 4-х відсотків.

Російська «Нєзавісімая Ґазєта» стверджує, з посиланням на експертів, що озвучені у ході візиту у вівторок до Лівії «ідеї Тимошенко» про нібито перспективи глобальної співпраці з Тріполі у енергетичній галузі є «лише способом показати себе у вигідному світлі напередодні президентських виборів». Це видання цитує також відомого експерта з «Файненшел Брідж», Дмитра Александрова, який так охарактеризував заяви Тимошенко у Тріполі – «це якесь марення, для чого лівійцям будувати нафтопереробний завод в Україні, коли діючі тут потужності використовуються лише на 20 відсотків і менше». За твердженнями експертів, яких цитує «Нєзавісімая Ґазєта», ні Верховна Рада, ні політики на Заході не будуть у захваті від намірів Тимошенко маніпулювати земельною орендою в Україні в інтересах Лівії та намагатися співпрацювати з одіозним авторитарним режимом Каддафі.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG