Доступність посилання

ТОП новини

Підводні камені «Мистецького Арсеналу» («українського «Лувру»)


Київ – Музейний комплекс «Мистецький Арсенал» у Києві має стати зібранням найбільш яскравих історичних реліквій України. Їх буде об'єднано в окрему виставку «Древо України», яку заплановано відкрити в серпні цього року, за умови поновлення державного фінансування. Втім, існує думка, що її створення стане фактично пограбуванням українських музеїв, а найцінніші пам’ятки старовини перейдуть до приватних рук.

Виставка «Древо України» має стати обличчям держави та її історії, про яке варто дбати ще більше, ніж про дороги та стадіони напередодні Євро-2012. Вже понад 30 державних музеїв та численні приватні колекціонери зголоситися надати для створення найбільшої історичної експозиції України свої найцінніші скарби.

За задумом організаторів, «Древо України» ілюструватиме всі історичні епохи, і стане таким собі українським «Лувром» чи «Ермітажем», переконаний член ініціативної групи зі створення виставки, заступник директора Національного музею історії України Іван Євтушенко.

«Не всякий іноземний турист поїде в музей Ізмаїлу чи хутора Грушки. А якщо він побачить їхні найкращі експонати в Києві,може, й поїде. Ідея «Древа України» відповідає світовій практиці. Так, Париж має «Лувр» і «Гран Пале», де постійно йдуть змінні експозиції з регіональних музеїв. Ми плануємо показ найліпших історичних цінностей України з державних і приватних колекцій», – зазначає співорганізатор експозиції «Древо України».

Невідомі скарби України

Україні є що показати: лише у державних музеях нараховується понад 12 мільйонів предметів старовини, але через дефіцит музейних площ виставлений на експозиціях тільки один відсоток. Тоді як будівля «Мистецького Арсеналу» буде здатна вмістити не менше експонатів, аніж «Ермітаж», і «Древо України» стане лише першим етапом його наповнення, говорить заступник директора музейного комплексу «Мистецький Арсенал » Таїсія Сидорчук.

«Виставка розташується у східному крилі будівлі Старого Арсеналу. Члени робочої групи вже дійшли згоди щодо найбільш оптимального використання такої величезної площі. Створення виставки – тривалий процес, ми маємо не лише розробити тематичну структуру, але й подбати про художнє оформлення...», – каже пані Сидорчук.

Історичні цінності можуть зникнути у тіньових оборудках?

Втім, не виключено, що проект «Древо України» може бути відкладений на невизначений термін. У першу чергу, через те, що від початку 2009 року він не отримав ні копійки коштів.

Крім того, підготовка виставки робиться поспіхом і з порушеннями законів, що загрожує втратою найцінніших експонатів, вважає заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко.

«По-перше, в «Мистецькому Арсеналі» відсутні умови для збереження експонатів. По-друге, таке державне підприємство не має права, згідно з законодавством, отримувати колекції музеїв, якщо немає рішення Міністерства культури щодо кожного експонату. Бо ще декілька разів зміниться керівництво держави, керівництво «Мистецького Арсеналу», наступники звинуватять його у хабарництві та розкраданні, як це бувало неодноразово. Найцінніші експонати зникнуть у приватних колекціях, а до тюрми потрапить директор музею», – зауважив пан Томенко.

Про подібну загрозу говорять і керівники багатьох українських музейних комплексів. Зокрема, заступник директора Національного історико-культурного заповідника «Переяслав» Віра Мельник заявляє, що робоча група з підготовки виставки «Древо України» зверталася до неї з проханням надати найцінніші експонати музею, хоча про це не було жодного рішення Міністерства культури і туризму! На сьогодні збір старожитностей для «Мистецького Арсеналу» тимчасово зупинено, доки кожен експонат майбутньої виставки не пройде законний шлях від музею до виставки.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG