Доступність посилання

ТОП новини

Загальні вибори Президента треба скасувати – експерти


Деякі політичні експерти вважають, що в Україні потрібно посилювати повноваження Верховної Ради і переходити до парламентської форми правління.

Таку думку окремі українські політологи висловили, підбиваючи політичні підсумки тижня.

Так, президент аналітичного центру «Відкрита політика» Ігор Жданов, переконаний, що для відновлення стабільності в країні «потрібно продовжити шлях до парламентської республіки».

За його словами, якщо знову повернутися до президентської форми правління, то «президентські вибори 2009-2010 року будуть тим призом, за який змагатимуться наші провідні політики, і тоді вибори 2004 року будуть здаватися бійкою в дитячому садку».

Експерт вважає, що інститут президентства з його нинішніми чи посиленими повноваженнями створює постійну загрозу розколу суспільства під час кожних виборів глави держави. За його словами, політики в ході передвиборчої кампанії щоразу будуть використовувати гасла про двомовність, вступ до НАТО, реабілітацію ОУН-УПА тощо, які підвищують градус політичної напруги у суспільстві.

Більше того, вважає Жданов, потрібно скасувати всенародні вибори Президента, обмежити його повноваження і обирати главу держави в парламенті. З його точки зору, в наших умовах для уникнення підозр щодо змови політичних сил, або що можна запровадити спеціальну процедуру обрання, яка діє в багатьох країнах. Тобто, Президента обирають не лише парламентарії, а й депутати місцевих (обласних) рад або їхні представники.

Директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський також підтримав посилення парламентаризму в Україні та запропонував два шляхи переходу до парламентської республіки.

На його думку, можна або відмінити загальні вибори президента, або залишити їх, але внести зміни до Конституції і ліквідувати двозначності, що породжують конфлікти з іншими органами влади, залишивши Президенту певні повноваження.

Інші політологи раніше не раз висловлювали протилежну думку – що в Україні з її несформованими політичними партіями, які переважно засновані не на ідеології, а на харизмі одного лідера, було б необхідно повернутися до президентської моделі влади.
XS
SM
MD
LG