Доступність посилання

ТОП новини

Загальні вибори Президента треба скасувати, кажуть експерти. Політики не такі категоричні


Деякі політичні експерти вважають, що в Україні потрібно посилювати повноваження Верховної Ради і переходити до парламентської форми правління. Таку думку окремі українські політологи висловили, підбиваючи політичні підсумки тижня. Політики мають іншу думку. В кожному разі – не таку категоричну...

Президент аналітичного центру «Відкрита політика» Ігор Жданов, переконаний, що для відновлення стабільності в країні «потрібно продовжити шлях до парламентської республіки».

За його словами, якщо знову повернутися до президентської форми правління, то «президентські вибори 2009-2010 року будуть тим призом, за який змагатимуться наші провідні політики, і тоді вибори 2004 року будуть здаватися бійкою в дитячому садку».

Експерт вважає, що інститут президентства з його нинішніми чи посиленими повноваженнями створює постійну загрозу розколу суспільства під час кожних виборів глави держави. За його словами, політики в ході передвиборчої кампанії щоразу будуть використовувати гасла про двомовність, вступ до НАТО, реабілітацію ОУН-УПА тощо, які підвищують градус політичної напруги у суспільстві.

Більше того, вважає Жданов, потрібно скасувати всенародні вибори Президента, обмежити його повноваження і обирати главу держави в парламенті. З його точки зору, в наших умовах для уникнення підозр щодо змови політичних сил, або що можна запровадити спеціальну процедуру обрання, яка діє в багатьох країнах. Тобто, Президента обирають не лише парламентарії, а й депутати місцевих (обласних) рад або їхні представники.

Директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський також підтримав посилення парламентаризму в Україні та запропонував два шляхи переходу до парламентської республіки.

На його думку, можна або відмінити загальні вибори президента, або залишити їх, але внести зміни до Конституції і ліквідувати двозначності, що породжують конфлікти з іншими органами влади, залишивши Президенту певні повноваження.

Інші політологи раніше не раз висловлювали протилежну думку – що в Україні з її несформованими політичними партіями, які переважно засновані не на ідеології, а на харизмі одного лідера, було б необхідно повернутися до президентської моделі влади.

***

Лідер Української народної партії Юрій Костенко заявляє, що його політична організує акції громадянської непокори, якщо БЮТ і Партія регіонів влаштують «конституційний переворот».

Про це повідомили у прес-службі УПН.

Костенко сказав, що УНП вимагатиме від Президента Віктора Ющенка провести всенародний референдум, єдиним питанням якого має стати: «Чи погодиться громадянин, котрий має право голосу, передати своє конституційне право обирати Президента парламентаріям?».

Костенко поінформував, що «УНП також звернеться до Венеціанської комісії, яка є головним правовим експертним органом ЄС, з метою покласти край «шахрайським спробам українських можновладців переписати Конституцію «під себе». При цьому лідер УНП висловив упевненість, що «Венеціанська комісія не схвалить такі політичні експерименти, які згортають демократію в Україні».

Лідер партії також повідомив, що «за умов спроби конституційних змін неминучим буде вихід депутатів УНП з нинішньої коаліції».

«Тимошенко та Янукович намагаються поділити владу на двох, усунувши від управління народ, який за Основним Законом «є носієм суверенітету та єдиним джерелом влади в державі», – наголосив Костенко. Політик вважає, що БЮТ та ПР «намагаються здійснити конституційний переворот з метою свідомого знищення демократичної системи управління в Україні та повернення авторитаризму».

***

Спікер парламенту Володимир Литвин виступає за посилення парламентаризму в Україні. Про це він заявив у суботу під час прес-конференції в Луганську.

«Верховна Рада повинна не лише закони ухвалювати, а й забезпечувати контроль за їхнім виконанням», – зазначив він.

На його думку, якщо парламент затверджує склад уряду, то він повинен контролювати і його роботу.

За словами спікера, «на сьогодні дуже важко ухвалювати рішення, оскільки депутати виконують роль кріпаків».

«При погодженні питань представники від партій ні на що не впливають, якщо є позиція лідера», – зазначив він.

Литвин вважає, що першопричина невиразності чинної влади – система виборів.

«Я прихильник мажоритарної системи, але я реаліст – це не пройде, не дадуть згоди ні Партія регіонів, ні БЮТ», – сказав він.

Реальними є, на його думку, вибори до Верховної Ради за відкритими списками, до місцевих органів влади – на мажоритарній основі.

Спікер виступає за ліквідацію обласних та районних адміністрацій, які, на його думку, є партійними штабами, що утримуються за рахунок бюджету.

***

Народний депутат України, член Партії регіонів Юрій Мірошниченко, торкаючись питання можливого обрання Президента в стінах парламенту, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода, що «ніхто, ніколи, ні за яких обставин не має права забрати у народу можливість обирати собі владу, адже в цьому є зміст демократії та зміст виборів Президента України. І саме народ повинен його обирати. Тим більше, що всі опитування свідчать про те, що люди не готові делегувати це право парламентаріям. При тому рівні довіри до парламенту, який ми сьогодні маємо, я вважаю, що нечесно навіть ставити так питання».

Водночас народний депутат заявив, що «Партія регіонів дійсно є прихильником парламентської республіки, більшість членів партії регіонів наполягають на цьому».

«Але ця модель передбачає в багатьох випадках обрання Президента парламентом зі звуженням його мандату, тому що ключова теза – чим більша легітимність, тим ширший мандат. Легітимність визначається ступінню участі громадян в призначенні тієї чи іншої політичної особи. Якщо громадяни обирають Президента (тобто найвищий ступінь легітимності), той мандат у нього має бути максимально широкий... Це все правильно! Але в умовах, коли суспільство довіряє парламенту, коли ця модель є прийнятною і підтримуваною більшістю (хоча б). А бажано, щоб був консенсус з приводу організації влади», – заявив Мірошниченко.

***

Лідер Партії регіонів Віктор Янукович заявив раніше цього тижня, що його політична сила не веде переговорів із БЮТ щодо створення коаліції в парламенті та внесення змін до Конституції.

«Переговорів немає зараз із Блоком Тимошенко, вони припинені через різні обставини. Ніяких переговорів немає», – сказав лідер ПР.

На запитання, коли такі переговори були припинені, він відповів, що це сталося «ще рік тому».

Наприкінці квітня заступник голови фракції регіоналів Борис Колесников заявив про консультації представників своєї фракції із фракцією БЮТ щодо внесення змін до Конституції.

Напередодні Віктор Ющенко заявив, що можливе об’єднання БЮТ i Партiї регiонiв ставить пiд загрозу демократiю i незалежнiсть країни, й пообiцяв оголосити референдум у разi спроб переписати Конституцiю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG