Доступність посилання

ТОП новини

Чи повторить український автопром долю General Motors


Київ – Українське автомобілебудування – це одна з галузей, яка найбільше потерпіла від фінансово-економічної кризи. Від початку року падіння українського автопрому в середньому склало 90%. Наскільки критичною є нинішня ситуація і чи може українських виробників спіткати доля американського велетня General Motors, який попросив захисту від банкрутства?

Від початку року виробництво легкових автомобілів в Україні скоротилося майже на 85%, автобусів та вантажівок – на 91%. Такі дані наводить Державний комітет статистики.

Для порятунку українського автопрому наприкінці минулого року Верховна Рада ухвалила закон про підвищення ввізного мита на автомобілі з 10 до 23%. Якби не це, ситуація нині була б іще гіршою, каже Радіо Свобода почесний президент корпорації «АИС», яка контролює понад 10% автомобільного ринку України, «регіонал» Дмитро Святаш.

Однак, зважаючи на те, що обвал стосується не тільки автомобільного ринку, а всього, то цих заходів замало. Порятувати український автопром може лише підвищення купівельної спроможності населення, вважає Святаш.

«Безперечно, цей захід є протекторним щодо українського автомобілебудування. Але питання полягає в тому, що загалом весь ринок упав. Тож у першу чергу маємо говорити про заходи, які можуть підвищити платоспроможність населення, – каже він. – Для цього потрібно, щоб економіка пожвавилася в цілому і в людей з’явились або гроші, або можливість позичити їх у банків. Якщо цього не буде, ніякі заходи не врятують ані український автомобільний ринок, ані український автопром».

У січні більшість автомобільних заводів зупинилися і тепер розпродують складські запаси. Це пов’язано з високими цінами складових. Проте вже найближчим часом ситуація може поліпшитися, вважає Дмитро Святаш.

«Перший квартал в автомобілебудівників пішов на переговорний процес із постачальниками комплектувальних складових до автомобілів. Якщо брати ціни, які пропонувалися минулого року, в порівняні з сьогоднішньою платоспроможністю українських споживачів, то ціни сьогодні неконкурентоздатні. Але певним чином виробники виходять на домовленості з постачальниками комплектувальних, і думаю, що вже в другому кварталі ситуація дещо пожвавиться».

Пролонгація кредитів, протекція уряду чи банкрутство?

Протягом останніх років українські автовиробники нарощували потужності, використовуючи для цього кредитні кошти. Тож тепер вони намагатимуться або домовлятися з кредиторами, або виторговувати преференції в уряду.

Якщо ж не вдасться, не виключено, що і вони можуть оголосити про банкрутство, як це зробив General Motors, каже Радіо Свобода експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізулін.

«Кредити треба повертати. І от зараз питання, чи повірять кредитори планам виходу з кризи, які покажуть їм автовиробники, і чи вони пролонгують ці кредитні лінії. Якщо так, тоді до банкрутства можна буде не вдаватися. Якщо ні, автовиробники спробують пролобіювати державну допомогу. Інший варіант – це банкрутство», – зазначає економіст.

Проте, на відміну від Сполучених Штатів, де процедура банкрутства чітко виписана, для України це новинка. У зв’язку з цим, на переконання експертів, українські автовиробники робитимуть усе, щоб до цього не дійшло.

Протягом року доходи українців впали, а споживчі кредити або взагалі не видають, або видають під нереально високі відсотки. То й не дивно, що в першому кварталі нинішнього року продаж нових легкових автомобілів в Україні скоротився більш ніж утричі. Автовиробники ж прогнозують, що до кінця року обвал ринку буде ще більшим.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG