Доступність посилання

ТОП новини

Підтверджується політико-кримінальний аспект загибелі тварин зоопарку в Ялті


Сімферополь – Київський державний науково-дослідницький інститут лабораторної діагностики і ветеринарно-санітарної експертизи підтвердив, що резонансна загибель десяти звірят ялтинського зоопарку «Казка», – навмисне отруєння рідкісною отрутою. Як повідомив Радіо Свобода власник цього популярного закладу, відомий кримський політик Олег Зубков, під тиском нових доказів слідство уже незабаром зможе назвати замовників цього злочину, що сколихнув у квітні кримську (і не тільки) громадськість.

Днями Ялтинський зоопарк «Казка» отримав результати експертизи речовини, якою отруїлися наприкінці березня – на початку квітня 10 тварин. Спершу, 23 березня, загинув улюбленець власника і публіки –шимпанзе Чарлік, який був тут старожилом і символом зоопарку. А потім протягом півтора тижня від отруєння померли пекінес Кузя, рисі Чук і Гек, пуми Ніколь і Малюк, гімалайські ведмеді Ніколетка і Мінька, лисиця Тімка і вовк Гоша.

Тепер київські експерти повідомили, що отрута – зоокумарин. Це сильнодіюча і недоступна у відкритому продажу речовина. Власник і засновник зоопарку, депутат кримського парламенту Олег Зубков передав результати аналізів слідчій групі кримської прокуратури. За його словами, правоохоронці мають у своєму розпорядженні ще кілька важливих доказів, які дозволяють уже вийти на замовників цього резонансного злочину, але поки що про них не слід говорити.

Сам Олег Зубков каже, що здогадується, хто підняв руку на звірят, каже, що це ті, хто й раніше погрожував йому й усіляко шкодив зоопарку. Він каже, що багатьом став на перешкоді і як політик, і як підприємець. Олег Зубков звертає увагу на те, що отруєння тварин припинилися після відставки ялтинського прокурора та порушення проти нього кримінальної справи з підозрою в отриманні хабара. Саме з ним кримський депутат свого часу чимало повоював за різні земельні питання. В тому числі – з племінником прокурора за паркувальний майданчик перед зоопарком. У цей конфлікт навіть був змушений втрутитися Президент Віктор Ющенко. Глава держави давно разом із родиною дружить з Олегом Зубковим, попри те, що той зберігає вірність Прем’єр-міністрові і часто голосує на шкоду Президентові.

Зоопарк повертається до життя

Одразу після загибелі звірят Олег Зубков заявляв, що загибель звірят відчутно вдарила по всій «колекції» зоопарку. Втім, виглядає, що її вдалося відновити. Зараз у «Казці» вже нічого не нагадує про нещодавню трагедію. Щодня тут багато відвідувачів, і їхня кількість за тиждень-два зросте у кілька разів, адже починаються шкільні канікули і в Криму розпочали роботу більшість дитячих таборів.

Ще у квітні до Ялти з Харкова прибув ведмідь Матвій – подарунок від харків’ян та їхнього мера. Потім зоопарк придбав ще звірят. Олег Зубков навіть не зміг сказати скільки точно, каже – дуже багато. Їх передали «Казці» зоопарки України, Польщі, Південно-Африканської Республіки і кількох країн Південної Америки.

(Сімферополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG