Доступність посилання

ТОП новини

В Україні найкорумпованіша влада – Transparency International


Брюссель – У середу правозахисна організація Transparency International оприлюднила так званий «Глобальний корупційний барометр». Цей звіт, оснований на опитуваннях десятків тисяч громадян 69 країн світу, видається щорічно зусиллями організації Transparency International. Нинішнє дослідження виявило, що Україна за поширеністю корупції у владі та державних установах посідає найвищу сходинку серед країн колишнього Радянського Союзу. Також особливо корумпованими українці вважають представників правосуддя. Хабарництво, згідно зі звітом, залишається найпоширенішим лихом багатьох країн світу та найбільше нині від нього страждає найбідніше населення.

Як пояснює директор у справах європейського та центральноазійського регіону Transparency International Міклош Маршалл, в України – найгірша ситуація серед так званих «нових незалежних країн», куди зараховують колишні радянські республіки. Рівень корупції у державних установах України становить 4,5 бала, а рейтинг проводили за шкалою, де 5 балів – найгірший показник.

В інтерв’ю Радіо Свобода пан Маршалл зазначив, що більшість громадян України через корупцію має чимало проблем саме із державними установами.

«Найкорумпованіший сектор в Україні – це державні офіційні установи та громадські служби, – каже Міклош Маршалл. – Це цікавий факт, бо у більшості країн, наприклад Європейського Союзу, найкорумпованішими вважаються політичні партії. Це не означає, що українці мають кращу думку про політичні партії. Результати опитувань свідчать, що українці мають більше загальних проблем із державними установами та громадськими службами».

На другій сходинці за корумпованістю в Україні знаходиться правоохоронний сектор.

«Хабара дав кожен п’ятий українець»

Згідно з даними барометра, кожен п’ятий українець за останній рік принаймні один раз давав хабара. На думку фахівців, це незвично низький відсоток порівняно з іншими пострадянськими країнами.

Представник Transparency International Міклош Маршалл додає, що найтривожнішим результатом опитувань в Україні є те, що громадяни вважають абсолютно неефективними зусилля влади у боротьбі з корупцією.

Аж 73 відсотки опитаних українців переконані, що влада абсолютно не займається подоланням цього явища.

За рівнем корумпованості, бали у Барометрі розподілилися наступним чином: державні чиновники, юстиція та парламент набрали 4,5 бала, політичні партії – 4,4. На третьому місці – корупція у приватному секторі – 4,3 бала.

Корупція поширена і в інших куточках світу. Як виявили представники Transparency International, дедалі більше людей у світі вважають корумпованими і приватні установи. Оглядачі запитували у людей, чи платили би вони дорожче за товар, якби знали, що його виробляють на вільних від корупції підприємствах. Половина опитуваних дала ствердну відповідь.

Водночас більшість опитуваних також переконані, що не мають жодних законних важелів для боротьби з корупцією та дрібним хабарництвом.

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG