Доступність посилання

ТОП новини

Чергові зміни до Конституції? Скільки українців мають подвійне громадянство? (Огляд преси)


Київ – Що необхідно парламенту для ефективної роботи? Змінити його якість чи кількість? Наділити його більшими чи меншими повноваженнями? Відповіді на ці запитання, на думку журналістів газети «День», навряд чи дадуть можливі зміни Конституції ініційовані Партією регіонів і БЮТ. Учасників переговорів більше непокоїть майбутній розподіл влади на роки вперед для себе. Спроби чергової реформи зверху, пише далі видання, ускладнюють дві обставини. По-перше, зростання імунітету виборців до політ технологій на тлі нинішньої соціальної напруженості. По-друге: серйозні труднощі з фінансуванням все дорожчих виборчих кампаній великим бізнесом в умовах економічної кризи. Більше про домовленості БЮТ і Партії регіонів, проблеми з їхнім втіленням та можливі наслідки оповідається в статті «Як досягнути влади для самих себе?».

В цьому ж числі «Дня» головний редактор видання Лариса Івашина пропонує власні фантазії до Дня журналіста. Вона пише, що український інформаційний простір існує нині в паралельних вимірах: з одного боку – свобода слова, з іншого: тіньова політика. І все ж, аналізуючи якість української преси журналістка констатує, що попри численні провини перед суспільством, в ній помітні позитивні зрушення. Про проблеми і здобутки сучасної журналістики аналізується в статті «Свобода слова: операція «прикриття».

Цього тижня народні депутати підтримали кілька законопроектів, відповідно до яких приховування подвійного громадянства загрожує обмеження волі на 5 років, або сплата 10 тис. неоподаткованих мінімумів. Крім того, парламентарії планують зробити жорсткішими умови набуття громадянства України. Перше запитання, яке виникло у журналістів газети «Вечірній Київ» після прочитання законопроектів: хто і як ловитиме порушників? Адже простежити усі міграційні потоки нереально. А те, що прописано в українському законі – не буква для закордоння. Водночас, за оцінками експертів, в Україні майже 350 тисяч громадян мають у шухляді запасний паспорт. Про те, наскільки реальне їхнє покарання розмірковується в матеріалі «Другий паспорт і тюрма на додачу».

Після ухвалення закону «Про приватну пошукову діяльність» всі замовлення детективи повинні будуть оформлювати офіційно. Крім того, як інформує газета «Вечірні вісті», захист від нечестивих пінкертонів отримають клієнти. Закон зобов’яже їх знищувати всі копії зроблених записів і зібраного компромату після передачі замовникові. А використання всього цього з метою шантажу буде суворо каратися. Про це докладніше інформується в публікації «Пінкертони» під ковпаком».

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG