Доступність посилання

ТОП новини

Парламент ухвалив закон про всеукраїнський референдум


Верховна Рада врегулювала порядок проведення референдумів. За ухвалення в цілому законопроекту «Про всеукраїнський референдум» проголосували 296 депутатів за 226 необхідних.

Закон визначає правові засади, організацію та порядок проведення всеукраїнського референдуму.

Законодавчий акт передбачає, що всеукраїнський референдум – це спосіб ухвалення громадянами України рішень з питань загальнодержавного значення шляхом таємного голосування.

Предметом всеукраїнського референдуму можуть бути будь-які питання за винятком тих, з яких референдум не допускається згідно з Конституцією України.

Всеукраїнський референдум проголошується за народною ініціативою на вимогу не менш як трьох мільйонів громадян України, які мають право голосу, за умови, що підписи щодо призначення референдуму зібрано не менш як у двох третинах областей і не менш як по сто тисяч підписів у кожній області. Всеукраїнський референдум за народною ініціативою проголошує Президент України, йдеться в законі.

У пояснювальній записці до документа йшлося, що закон про всеукраїнський та місцевий референдуми, ухвалений 3 липня 1991 року, не відповідає Конституції, а окремі норми цього закону звужують права і свободи громадян.
XS
SM
MD
LG