Доступність посилання

ТОП новини

Розрахунки за газ відбудуться без емісії гривні – Соколовський


Уповноважений Президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський заявляє, що Національний банк не буде проводити емісію гривні для розрахунків «Нафтогазу України» з російським «Газпромом» за поставлений у травні газ.

«Мова не йде про додатково надруковані паперові гроші. Йдеться про кредитування за участю Нацбанку у встановленому законом порядку. Йдеться про кредит, який буде одержано з боку Національного банку. Національний банк, відповідно, віддає кредит банку, який має право кредитувати господарюючі суб’єкти, і за рахунок збільшення статутного фонду цього банку («Ощадбанк») питання буде вирішене», – сказав Соколовський.

На уточнююче питання, чи буде Нацбанк використовувати свої валютні резерви, він відповів, що НБУ не має іншої можливості надати кошти.

«А звідки ж гроші ще в Нацбанку? Він комерційною діяльністю не займається», – сказав Соколовський.

За його словами, для розрахунків за газ «Нафтогаз» розглядав багато варіантів залучення коштів, у тому числі в російських «Внешэкономбанка» й «Внешторгбанка», але схвалений Президентом варіант виявився найбільш вигідним.

На засіданні РНБО Віктор Ющенко повідомив, що вирішив схвалити емісію НБУ ресурсів для розрахунків за газ із Росією.

Російська сторона висловлювала стурбованість можливим зривом оплати постачань газу за травень.

XS
SM
MD
LG