Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко: «Український варіант ГКЧП» зірвали громадськість і журналісти


Президент називає останні події навколо створення коаліції Партії регіонів і Блоку Юлії Тимошенко «заколотом» і «українським варіантом ГКЧП», коли «за спинами людей хотіли забрати найсвятіше, що належить нації, – соборність та незалежність».

Віктор Ющенко нагадав, що завжди чітко заявляв, що не допустить обрання Президента у парламенті.

На його думку, зірвати ці плани змогли журналісти, які чесно інформували громадськість, а також позиція громадян, які висловились проти намірів внести зміни до Конституції, що розроблялися БЮТ та Партією регіонів.

Ющенко нагадав на прес-конференції, що сьогодні в українському парламенті планувалося голосування щодо внесення змін до Конституції України, але це «не вдалось».

Однак Президент закликав не тішитись із цієї тимчасової перемоги. Він висловив переконання, що БЮТ і Партія регіонів будуть далі працювати над такою редакцією Конституції, «яка б увічнила одну особу вічним Прем’єр-міністром України».

Ющенко вважає, що докорінно вирішити проблему зможе реформування системи влади.

Раніше сьогодні перший заступник Голови Верховної Ради, представник Партії регіонів Олександр Лавринович висловив сподівання, що його партія продовжить спільну роботу з Блоком Юлії Тимошенко над проектом нової Конституції й попри те, що ці сили найближчим часом не створять широкої коаліції.

Президент наполягає на розгляді в парламенті його змін до Конституції

Віктор Ющенко наполягатиме, щоб його варіант змін і доповнень до Конституції України був розглянутий у Верховній Раді і направлений до Конституційного Суду», сказав він на прес-конференції.

За його словами, «за кожну букву» цього проекту він «готовий десятки разів відповідати перед країною, перед кожним виборцем».

Ющенко також сподівається, що в червні Україна отримає висновки Венеціанської комісії щодо тексту змін до Основного Закону, які він направив у парламент.

Президент також вважає, що зміни і доповнення до Конституції треба ухвалити ще до президентських виборів, навіть якщо це буде й не в редакції самого Ющенка.

Проект таких змін, що передбачає, зокрема, запровадження двопалатного парламенту, одночасні вибори Президента, парламенту й органів місцевого самоврядування чи нові принципи місцевого самоврядування, Президент подав до Верховної Ради 31 березня, визначивши його як «невідкладний».

БЮТ шкодує про провал широкої коаліції і не полишає надії на неї

Від того, що Блок Юлії Тимошенко не створив коаліції з Партією регіонів, «втратила країна», бо «вкотре не вдалося об’єднати зусилля», заявив голова фракції БЮТ у Верховній Раді Іван Кириленко.

За його словами, причиною зриву домовленостей між БЮТ і Партією регіонів стала незгода Блоку Юлії Тимошенко продовжити повноваження нинішнього парламенту.

При цьому він додав, що БЮТ не полишає надії на створення такої широкої коаліції і не зупиняє переговори з можливими партнерами, борючись за «єднання політичних сил».

За словами Івана Кириленка, таке об’єднання потрібне, зокрема, для внесення змін до Конституції, а також для ухвалення необхідних для країни законів.

Він також заявив, що БЮТ «обов’язково завтра чи післязавтра» внесе на розгляд Верховної Ради свій проект Конституції, в якому головними тезами будуть делегування максимальних повноважень місцевому самоврядуванню, судова реформа з «виборністю і підзвітністю громадянам» суддів первинної ланки, а також розподіл обов’язків між центральними органами влади, за якого ключовою посадою стає Прем’єр-міністр.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG