Доступність посилання

ТОП новини

Чому ж на виборах до Європарламенту перемогли праві? (Європейська преса)


Прага – Результати виборів до Європарламенту стали для багатьох несподіванкою. Чому в умовах жорстокої економічної кризи люди все ж голосують за тих, хто, здавалося б, у цій кризі винен? Пише преса Європи і про українські події. Насамперед, звісно, про «широку коаліцію», яка не відбулася.

Естонська Postimees з іронією зазначає, що тепер фотомоделі й радикали працюватимуть у Європарламенті. Для прикладу газета наводить той факт, що до Європарламенту пройшла Єлена Бесеску, молодша дочка президента Румунії.

Преса пише, що 29-річну колишню модель Бесеску називають румунською «Періс Гілтон». Під час передвиборної кампанії Бесеску змінила імідж на консервативніший і більше не позувала напівголою для журналів.

Виборці люблять передбачуваність

«Криза не допомогла лівим». Про це в інтерв’ю французькій Le Monde заявив британський депутат-лейборист Деніс Макшейн. За його словами, відбувається ренаціоналізація Європи. Європейські ліві, каже він, і надалі експлуатують риторику 20-го сторіччя про те, що, мовляв, економічна криза збільшує їхню популярність. Виборці ж віддають перевагу передбачуваним, з їхньої точки зору, правим, а не лівим, які не мають конкретної програми.

Британська Independent зауважує, що передвиборні прогнози, мовляв, в умовах кризи треба боятися не лівих, а ультраправих, виявилися пророчими. І справді, прокинувшись у понеділок, британці довідалися, що двоє неонацистів представлятимуть країну в Європейському парламенті. На тлі кризи і різних фобій виборці заплуталися і тому віддають голоси неонацистам, робить висновок газета.

Одного президента замало?

Московська Известия спробувала з’ясувати, чому не вийшло в Україні з широкою коаліцією. «Як і передбачали «Известия», широку коаліцію розвалила дрібничка: існування в країні лише однієї президентської посади. Для двох лідерів цього виявилось замало», – чи то жартома, чи абсолютно серйозно стверджує автор статті.

Ще одна російська газета – Время новостей – зазначає, що Віктор Янукович віддав перевагу можливості здобути перемогу на президентських виборах наступного року, а не союзові з Юлією Тимошенко. Лідер Партії регіонів спробував винести для себе максимальний зиск зі власного демаршу. Політична заява, з якою виступив у неділю вранці Янукович, московській газеті більше нагадала виборчу програму.

Газета звернула увагу на ту деталь, що Тимошенко в недільному ефірі українського телебачення «не забула кинути камінь у город того, хто так і не став її соратником».

Польська Rzeczpospolita відверто пише: Фіаско нової коаліції. 49-річна Прем’єр-міністр не погоджується з тим, що кандидати в президенти України повинні мати понад 50 років.

А висновок цілком оптимістичний: українці, очевидно, зітхнули з полегшенням після того, як розмови про коаліцію ні до чого не привели. За результатами опитування, 63% виборців підтримали Януковича, який сказав, що нову коаліцію належить створити після президентських виборів 2010 року, написала польська газета.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Зиновій Фрис

    На Радіо Свобода з 1994 року. У різні роки очолював кілька газет, у тому числі «Заповіт» і «Пан плюс пані», був власним кореспондентом «Киевских ведомостей» у країнах Балтії та Скандинавії, а потім заступником головного редактора цього видання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG