Доступність посилання

ТОП новини

Консерватори перемогли на Європейських виборах


Брюссель – Громадяни двадцяти семи країн Євросоюзу щойно вибрали політиків, які представлятимуть їхні країни у Європейському парламенті. Найбільше місць у цій вищій представницькій установі матиме союз «Європейська народна партія та Партія європейських демократів». Прикметно, що у голосуванні взяла участь рекордно мала кількість виборців. Які політичні кольори матиме Європарламент упродовж наступних 5 років?

Загалом результати виборів свідчать, що політичний пейзаж парламенту Європейського Союзу якихось, так би мовити, революційних змін не зазнав. Зберігатиметься все те ж розмаїття партій та політичних напрямків. Проте центристські партії й надалі домінуватимуть протягом наступних 5 років роботи цієї євроустанови.

Депутатські фракції Європарламенту формуються не за національним, а за партійним принципом. Тож і цього разу за нової рекордно низької активності виборців – бо на дільниці прийшли тільки 43 з половиною відсотки громадян – найбільшу кількість мандатів зберігатиме союз «Європейська народна партія та Партія європейських демократів». Ця правоцентристська політична група посяде більше 36 з половиною відсотків місць.

Як заявив її голова Жозеф Доль, це «блискучий результат, на відміну від наших колег-соціалістів», які посядуть майже 28 відсотків місць. Загалом лівоцентристи втратили майже чверть мандатів. Цифри свідчать, що порівняно із минулими виборами, соціалісти суттєво поступилися своїми позиціями.

Третіми, за кількістю представників у Європарламенті нового складу, буде політична група британця Грема Вотсона під назвою «Альянс демократів та лібералів». У їх розпорядженні буде близько тринадцяти відсотків депутатських місць.

«Пасивність виборців викликана кризою довіри громадян країн-членів Євросоюзу як до парламенту так і до самої ідеї об'єднаної Європи», – поясноє Грем Вотсон, і додає: «Це означає, що між євродепутатами та виборцями дистанція зростає».

Щодо інших результатів 4-денного виборчого марафону за 736 депутатських мандатів, то вони такі. Представники «зелених» матимуть у Страсбурзі 53 місця. Представники «Союзу за Європу націй» отримають 35 місць. Стільки ж матиме й політична група «Об'єднаних лівих». Останні у списку найважливіших політичних груп Європарламенту – об'єднання «Незалежність-Демократія», представники якої займатимуть 17 місць. Решта крісел, а саме від 86 до 88, розподілиться між іншими, не такими численними європейськими партіями.

Вже сьогодні між політичними групами почнеться обговорення кандидатури майбутнього голови Європейського парламенту.

Перше пленарне засідання євродепутатів нового скликання відбудеться у Страсбурзі 14 липня.

(Брюссель – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG