Доступність посилання

ТОП новини

«Газпром» знову лякає Європу, що Україна не виконає газові контракти


Російський газовий монополіст попередив Європейську комісію про ризики, пов’язані, за твердженнями «Газпрому», з можливим невиконанням Україною контрактних зобов’язань щодо закупівлі російського газу.

Але заступник голови правління «Газпрому» Олександр Медведєв пообіцяв представникам Єврокомісії, що його компанія «зробить усе можливе», щоб не допустити ще однієї енергетичної кризи.

Зустріч Олександра Медведєва з делегацією виконавчого органу Європейського Союзу відбулася сьогодні в Москві, повідомили російським агентствам в управлінні інформації «Газпрому».

За версією російської компанії, йдеться про те, що надійність транзиту газу до Європи територією України наступної зими залежатиме від здатності «Нафтогазу України» завчасно придбати й запомпувати в свої підземні сховища необхідну кількість газу. У зв’язку з цим «Газпром» вкотре наголосив на важкому фінансовому становищі української компанії.

Делегація Єврокомісії перебуває в Москві за рішенням президента Європейської комісії Жозе Мануеля Баррозу. Минулого тижня він вирішив надіслати таку місію до Москви й Києва, яка матиме за завдання «встановити факти» в ситуації з постачанням газу. На підставі висновків делегації Баррозу має підготувати звіт до саміту Євросоюзу 17–18 червня.

«Газпром» уже не вперше висловлює і сумніви в становищі «Нафтогазу» й загалом надійності України як транзитної держави, і думку, що саме Україна відповідальна за придбання наперед газу на зиму.

Українські експерти раніше наголошували, що то обов’язок Росії як країни-постачальника, а не України як транзитера, – забезпечити наявність у газосховищах достатньої кількості газу, щоб його вистачило для постачання до Європи взимку, коли українські закупівлі газу значно зростають.

26 травня прем’єр-міністр Росії Володимир Путін написав листа президенту Європейської комісії Жозе Мануелю Баррозо, в якому він попереджає ЄС про «нові ризики» для стабільного постачання газу до Європи наступної зими. У листі, який бачив кореспондент Радіо Свобода, йдеться про те, що через зростаючу економічну кризу в Україні рано чи пізно можуть настати відімкнення споживачів у європейських країнах

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG