Доступність посилання

ТОП новини

Гральний бізнес в Україні: заборонити не можна впорядкувати?


Валерій Писаренко, Олександр Данилюк
Валерій Писаренко, Олександр Данилюк

Гості Свободи: Валерій Писаренко, народний депутат БЮТ, Олександр Данилюк, керівник всеукраїнського центру сприяння підприємницької діяльності та Ксенія Ляпіна, народний депутат НУ-НС (телефоном)

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Дмитро Шурхало: Нагадаю, 7 травня сталася пожежа в гральному салоні в Дніпропетровську, в якій загинуло 9 осіб. Невдовзі Мінфін наклав мораторій на гральний бізнес, дія якого днями скінчилася.

15 травня ВР конституційною більшістю голосів прийняла закон про заборону грального бізнесу в Україні. Кабмін мав би в тримісячний термін підготувати новий законопроект, який би регламентував основи діяльності цього бізнесу. Проте 5 червня президент наклав вето на ухвалений ВР закон.

Отже, після закінчення мораторію гральні заклади здебільшого поновили свою роботу зараз. Проте сам гральний бізнес за крок до заборони. Парламент збирається подолати президентське вето.

Пане Валерію, які зараз настрої Ваших колег щодо цього?


Валерій Писаренко: Можу сказати про останній події, які відбуваються навколо цього закону.
Валерій Писаренко: Комітет більшістю голосів вирішив завтра в сесійній залі долати вето. Найближчим часом все ж таки ігрові зали на території Україні в жилих масивах, в містах зникнуть.

Сьогодні комітет профільний відповідний розглянув вето президента і більшістю голосів вирішив завтра в сесійній залі долати вето. Це означатиме, що найближчим часом все ж таки ігрові зали, напевне, на території Україні в жилих масивах, в містах зникнуть.

Звичайно, що всі громадяни помітили, що в неділю у нас було не тільки таке велике свято Трійці, а ще й президент фактично відкрив всі гральні заклади про всій країні, які знову розпочали працювати, не зважаючи на те, що до цього була заборона і Кабміну, і прийнятий відповідний закон ВР.
Валерій Писаренко: Є рішення БЮТ, щоб долати вето. Відповідне рішення прийняла Партія регіонів. Блок Литвина висловив свою згоду на те, щоб долати вето на цей закон. Ми завтра можемо отримати щонайменше 350 або більше голосів.

Сьогодні можу сказати, що ми очікуємо завтрашнього дня, голосування. Є рішення БЮТ, фракції про те, щоб долати вето. Відповідне рішення, я знаю, прийняла Партія регіонів про те, щоб долати цей закон. Також Блок Литвина висловив свою згоду на те, щоб долати вето на цей закон. Це означає, що ми завтра можемо отримати щонайменше 350 або більше голосів під голосування цього вето.

- А чому обрали такий шлях, щоб спочатку заборонити, а потім впродовж певного часу треба буде впорядкувати? Чому не можна відразу впорядкувати, а треба спочатку якусь заборону запровадити, а потім займатися впорядкуванням і вже новий закон, аби мав місце, діяв?

Валерій Писаренко: На сьогоднішній день, на жаль, гральний бізнес не зміг організуватися так, щоб працювати по навіть тих нормах, які вже на сьогодні існують.

Що я маю на увазі? На сьогоднішній день існує і ліцензування, і відповідні сплати ліцензій, і відповідні правила, по яких гральний бізнес існував. Але при всьому цьому від 70% до 90% цього бізнесу не хоче працювати по правилах, працює в тіні, не сплачуючи податки, не дивлячись на моральні і інші норми права, які сьогодні існують щодо діяльності в цій державі.
Валерій Писаренко: Від 70% до 90% цього бізнесу не хоче працювати по правилах, працює в тіні, не сплачуючи податки.

Тому на сьогоднішній день вже, напевне, потрібне хірургічне втручання в цю сферу. І, на жаль, можливо для тих, хто легально працював в цій сфері, це втручання буде таким жорстким. На цьому етапі буде заборона грального бізнесу повністю. Після цього ми беремо тримісячний термін для того, щоб Кабмін подав новий законопроект.

Я переконаний, що ВР відразу прийме для того, щоб перенести всі ігрові зали і дати можливість легальним операторам перейти в спеціально створені ігрові зони, так звані «лас-вегаси», де вони зможуть працювати, де не буде суспільної напруги.

- Пані Ксенію, Ви поділяєте таку точку зору, що спочатку треба заборонити гральний бізнес, а потім впродовж певного часу розробити нові правила гри для грального бізнесу (даруйте за тавтологію)?

Ксенія Ляпіна
Ксенія Ляпіна:
Я не поділяю таку точку зору. Я не поділяла її з самого першого моменту. Я була, може, чи не єдиною, хто, власне, в момент прийняття цього закону займалася не популізмом, а регламентувала, власне, чому вважаю той закон, який приймається, неприйнятним, більше того – корупційним. Тому моя точка з цього питання зору не змінилася.

Але з приводу того, що подолають вето, то я майже в цьому переконана, що достатньо голосів Партії регіонів і БЮТ для того, щоб подолати це вето. А оскільки він створювався як корупційна діра, мети своєї не досяг, отже потрібно, щоб він попрацював.

- От у нас зараз зачепили питання, що зараз 70% цього бізнесу було в тіні. Пан Валерій давав інтерв’ю одному з інтернет-видань. Я процитую його заголовок його інтерв’ю: «Зараз з рук дахів грального бізнесу підуть сотні мільйонів доларів.

Як на Вашу думку, Ксенію Михайлівно, чи ми побачимо в даному випадку легалізацію цих коштів? Тобто, от зараз 80% в тіні, а заборона до чого призведе?


Ксенія Ляпіна: Я переконана, що якщо ми чесно подивимося правді в очі, побачимо, що сьогодні не виконуються ніякі заборонні заходи, наприклад, щодо розміщення цих автоматів і так далі, бо вони вже є, обмеження, а якщо вони сьогодні не виконуються, то вони й завтра не будуть виконуватися.

Тим більше, що я неодноразово коментувала з приводу того, що текст законопроекту, м’яко кажучи, не досконалий і дозволяє кілька великих дірок, якими можна просто обійти цю заборону.
Ксенія Ляпіна: Те, що «сотні мільйонів доларів підуть з-під дахів грального бізнесу», бо комусь не достає коштів на виборчу кампанію – ну, дуже їм хочеться, щоб сотні мільйонів доларів їм понесли. Понесуть. Я в цьому не сумніваюся.

А, власне, те, що «сотні мільйонів доларів підуть з-під дахів грального бізнесу», я так розумію, що це є головна мета цього закону, бо комусь не достає коштів на виборчу кампанію – ну, дуже їм хочеться, щоб сотні мільйонів доларів їм понесли. Понесуть. Я в цьому не сумніваюся.

Тільки я не розумію, до чого тут мораль і народ України. Народ України від всього цього непорозуміння аж нічого не виграє.

- Пане Олександре, як би Ви як представник інтересів цієї галузі господарства прокоментували цю ситуацію з цією тінізацією такого бізнесу?

Чому у нас був закон, який дозволяв, наскільки я розумію, що могли бути зали гральних автоматів, казино навіть в житлових будинках, тобто от, будь ласка, всі вони тут, чому така тінізація, якщо все на виду, все в людей на очах?


Олександр Данилюк: По-перше, варто зазначити, що ті ліцензійні умови, які існували, вони тією значною частиною представників ринку, які працювали легально, виконувалися. І це результати перевірок доводять. А найбільшу проблему дійсно і соціального характеру становили ті 70-90%, як сказав пан Писаренко, нелегальних операторів.

Тепер я прошу відповісти на таке запитання достатньо риторичне. Тобто, якщо вони працювали, не користуючись тим законом, і держава нічого не могла з ними зробити, то в який спосіб держава думає, змінивши законодавство, впливати на них?

Тобто, в який спосіб ви збираєтеся вдосконалити систему дотримання законодавства? Яким чином ви будете боротися з міліцію та з прокуратурою, які на сьогоднішній день, наскільки я розумію, закривають очі на наявність, ну, принаймні, закривали…?

- Це депутати мають боротися, законодавці, так?


Олександр Данилюк: Я думаю, що якщо ми ставимо перед собою завдання викорінити соціальне зло, то ми повинні розуміти, що проблема не лише в наявності справедливих норм, але й у їх виконані. Тобто, мене цікавить механізм, як це буде робитися? Це по-перше.

Олександр Данилюк
Цей проект закону, як сказала пані Ляпіна, не є достатньо досконалим і не дає відповіді на декілька дуже важливих насправді запитань, про які згадував і президент, ветуючи цей закон. Це перше питання. Що робити з тими 200 тисячами людей, які завтра залишаться без роботи?
Олександр Данилюк: На сьогоднішній день законом повністю знищена відповідальність кримінальна за тіньовий гральний бізнес.

На сьогоднішній день законом повністю знищена відповідальність кримінальна за тіньовий гральний бізнес.

- Оцим, на яке покладене вето, і яке збираються долати?

Олександр Данилюк:
100%, тому що раніше у нас кримінальна відповідальність наступала по цьому виду діяльності через те, що це був ліцензійний вид діяльності, а є кримінальна відповідальність за те, щоб займатися неліцензійними видами діяльності.

На сьогоднішній день встановлена відповідальність, по-перше, лише суб’єктів господарювання і, по-друге, ця відповідальність є виключно фінансовою у вигляді штрафу у розмірі 8 тисяч мінімальних зарплат....

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

XS
SM
MD
LG