Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Молдови затвердив на посаді прем’єра Зінаїду Гречану


Новий прем’єр-міністр Молдови очолювала й попередній уряд, а за нинішнього парламенту Зінаїда Гречана невдало кандидувала на президента.

Оскільки парламент за дві спроби не зміг обрати нового президента Молдови, нинішній президент, який закінчує свій термін, і водночас новообраний спікер парламенту Владімір Воронін має розпустити законодавчий орган і оголосити дострокові вибори. Очікують, що він зробить це найближчим часом.

Через те, що Воронін не має права кандидувати на президента на третій термін, владна Партія комуністів Республіки Молдови планувала здійснити перестановку в керівництві держави: колишнього президента і лідера партії Владіміра Вороніна обрати спікером, колишнього спікера Маріана Лупу затвердити прем’єром, а колишнього прем’єра Зінаїду Гречану обрати в парламенті на президента.

Але для обрання «свого» спікера чи прем’єра досить простої більшості в 52 голоси зі 101 в парламенті, де комуністи мають 60. Для обрання ж президента необхідний 61 голос, і одного комуністам забракло.

Після різко критичних заяв Лупу на адресу компартії, які пролунали минулого тижня, і провалу обрання Гречаної на президента Воронін подав кандидатуру колишньої голови уряду на чоло нового, який діятиме лише до призначення наступного уряду наступним достроково переобраним парламентом.

Воронін тим часом залишається президентом аж до складення присяги новим головою держави, коли того зможуть обрати.
XS
SM
MD
LG