Доступність посилання

ТОП новини

Чеські громадяни з колишньої Підкарпатської Русі можуть дістати відшкодування


Парламент Чехії ухвалив учора закон, згідно з яким чеські громадяни, які до 1945 року жили на теренах колишньої Підкарпатської Русі – нинішньої Закарпатської області України, – мають отримати матеріальне відшкодування.

Закон стосується осіб, які в період 1919–1945 ровік жили на теренах нинішнього Закарпаття, що під назвою Підкарпатська Русь входило до складу міжвоєнної Чехословаччини. Після того, як у 1938 і 1939 роках ці терени частинами окупувала Угорщина, а 29 червня 1945 року вони ввійшли до складу тодішнього СРСР, нерухоме майно багатьох чеських громадян, які були змушені покинути Закарпаття, залишилось на тих землях і досі не було відшкодоване.

На думку фахівців, закон стосуватиметься не більш як 400 осіб – власників майна чи їхніх найближчих родичів, які зуміють у законному порядку довести право власності на нерухомості. Постановою зазначено, що сума відшкодування не може перевищити в перерахунку близько 100 тисяч американських доларів.

Закон набере чинності в тому разі, якщо його підпише президент Чехії Вацлав Клаус. Раніше він заявляв, що не підтримує думку, що держава в час економічної кризи мала б відшкодовувати людям за історичні кривди.
XS
SM
MD
LG