Доступність посилання

ТОП новини

Іранці активно вибирають президента


Іранські жінки у черзі на виборчу дільницю, Тегеран, 11 червня 2009 р.
Іранські жінки у черзі на виборчу дільницю, Тегеран, 11 червня 2009 р.

Прага – Іранці сьогодні активно беруть участь у виборах президента. Вони вибирають із чотирьох кандидатів, включно з нинішнім лідером країни, Махмудом Ахмадінеджадом. Його найбільший суперник, поміркований реформатор Мір Хосейн Мусаві, який виступає за більшу свободу і кращі стосунки зі США, говорить, що активність виборців має піти на користь саме його шансам на перемогу. Ці вибори, на думку оглядачів, можуть змінити курс країни, яка досі наполягала на розробці ядерних програм і погрожувала сусідам.

Від самого ранку іранці шикуються в черги на виборчі дільниці. Оглядачі називають ці вибори чи не найцікавішими і важливими за всю історію ісламської республіки. Хоча кандидатів четверо, справжній вибір 46 мільйонів виборців мають зробити між двома напрямками розвитку країни: консервативним, який представляє нинішній президента країни Махмуд Ахмадінеджад, та шляхом реформ, який пропонує його більш ліберальний суперник Мір Хосейн Мусаві. Два інші кандидати – речник парламенту, священик Мегді Каррубі та колишній командувач Революційної гвардії (Корпусу сторожі ісламської революції) Мохсен Резаї.

За опитуваннями, які однак вважаються не дуже надійними в Ірані, головна боротьба має розгорнутися між Ахмадінеджадом та Мусаві.

Вкинувши до виборчої урни власний бюлетень, Ахмадінеджад подякував виборцям за підтримку: «Я щиро дякую народу Ірану за його доброту, за велич, за безкорисливість, за його жертовність та прощення. Я переконаний, що за участю народу і з волі Божої відчиняться двері для важливіших рішень, і кроків».

Про надію на майбутнє говорив і його суперник Мусаві: «Із Божою допомогою, та з участю людей по всій країні, ми побачимо кращі часи».

У разі необхідності другого туру – він відбудеться 19 червня

Прихильники Мусаві вже стверджують, що їхній кандидат набирає понад 60% голосів, але вони не посилаються на джерела цих цифр. Прихильники Ахмадінеджада говорять, що це неправда, і що їхні суперники намагаються проводити психологічну атаку на виборців.

Іранський політолог Манучер Азізі, з яким спілкувалося Радіо Свобода, говорить, що висока явка на виборах дійсно може зіграти на руку реформаторам, проте не тому, що виборці дуже симпатизують саме їхньому кандидатові.

«Явка є вищою, ніж на попередніх виборах. А причина полягає в тому, що люди більше не хочуть допустити другого терміну Ахмадінеджада, ніж підтримати іншого кандидата», – зазначає політолог.

Якщо жоден із кандидатів не набере більшості голосів, другий тур виборів має відбутися за тиждень, 19 червня.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG