Доступність посилання

ТОП новини

Сучасні авторитарні режими загрожують демократії в усьому світі – дослідження


Прага – П’ять впливових авторитарних режимів активно підривають демократію не тільки в своїх країнах, а й за кордоном – такий висновок спільного дослідження Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода, Радіо Вільна Азія та ще однієї фінансованої США організації, правозахисного «Дому свободи» (Freedom House). Серед країн, які вдаються до складних, добре організованих і профінансованих зусиль із метою підірвати й заплямувати правозахисний рух і саме поняття демократії, є й Росія.

Владна еліта Росії виносить свою «негідницьку тактику» й поза свої кордони, каже один із авторів дослідження, експерт із російських питань Даніел Кіммідж. «У зовнішній політиці Росії керівним принципом є не абстрактне поняття національних інтересів, як у демократичних країнах, а значно вужчі інтереси еліти – експорт енергоносіїв і зручні зв’язки з режимами-однодумцями, з якими легше проробляти такі самі оборудки за кордоном, як вони проробляють у себе вдома», – каже аналітик.

І у внутрішній політиці керівництво Росії, що є зібранням неформальних кланових клік, захищає «переважно декоративні» виборні інституції тим, що пропонує громадськості оповідки про «суверенну демократію» та войовничий ретроградний націоналізм, мовиться в доповіді.

Кремль прямо чи непрямо контролює найважливіші засоби інформації країни, серед яких усі загальнонаціональні телеканали і багато газет та інтернет-видань. У поєднанні з цінами на експортовані нафту й газ, які донедавна все зростали, це забезпечувало принаймні мовчазну згоду більшості населення з такою політикою.

Крім Росії, до п’ятірки таких режимів увійшли ще Китай, Іран, Венесуела й Пакистан – геополітично важливі країни, що належать до світових економічних, політичних і безпекових мереж і мають потужний вплив на міжнародну політику і на регіональному, і на світовому рівнях.

Спільні риси антидемократичних режимів

Ці країни ніби дуже різні, але мають спільні риси. Кожною з них керує відносно вузька група, яка використовує силу й багатства держави в першу чергу для того, щоб задовольнити власні інтереси і забезпечити собі підтримку мас. Кожна з них підтримує і застосовує антидемократичні стандарти і цінності і у внутрішніх справах, і за кордоном, а відсутність підзвітності призводить до репресивного й деспотичного урядування і до повсюдного розквіту корупції. І, нарешті, відсутність таких механізмів, як вибори зі справжнім вибором, вільні засоби інформації, незалежні організації громадянського суспільства і верховенство права робить ці режими внутрішньо нестабільними, бо проблеми й результати безвідповідальної політики наростають і можуть перерости в значні кризи.

Ці режими, мовиться у звіті, також підривають зусилля на розвиток демократії й прав людини і на регіональному, і загальносвітовому рівнях, у таких організаціях, як Організація Об’єднаних Націй, Організація з безпеки і співпраці в Європі чи Організація американських держав.

Доповідь закликає демократичні країни світу міцніше об’єднатися проти наступу тоталітаризму і краще захищати демократичні інституції від його впливу.

«Політики, здається, не розуміють, яку небезпеку становлять для демократії й верховенства права в усьому світі ці авторитарні моделі 21-го століття… Авторитарні режими, які беззаконно правують у своїх кордонах, розмивають і міжнародні норми й стандарти, що їх демократичний світ розбудовував останніми десятиріччями, і погрожують експортувати нестабільність і зловживання, породжувані їхніми режимами», – застерігають автори звіту.

Ознайомитися з ним повністю англійською мовою можна в інтернеті за адресою: www.underminingdemocracy.org

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG