Доступність посилання

ТОП новини

У столиці Ірану сталися нові сутички демонстрантів із поліцією


Поліція в Тегерані використала подразливий газ для розгону нових протестів у столиці Ірану проти суперечливих офіційних результатів президентських виборів.

За цими результатами, нинішній президент, консерватор Махмуд Ахмадінеджад переміг відразу в першому колі, а його чільний суперник, реформатор Мір Хосейн Мусаві, відстає з великим відривом.

Зокрема, агентство AFP повідомляє, що близько 200 прихильників Мусаві закидали поліцію камінням, а та відповідала газом.

Поліція також вривалася в сусідні крамниці й витягала звідти демонстрантів, які ховалися там, інформує агентство.

Тим часом один із керівників тегеранської поліції заявив, що після суботніх масових акцій протесту затримано близько 170 осіб.

За його словами, 10 осіб, яких вважають призвідниками заворушень, перебувають під арештом, і найближчим часом будуть і нові арешти.

Водночас повідомляють, що серед 170 затриманих є й відомі в Ірані діячі, зокрема, брат колишнього президента-реформатора Могаммада Хатамі, колишній віце-спікер парламенту Могаммад-Реза Хатамі.

Мусаві не визнає своєї поразки і заявляє про порушення в перебігу виборів. Ахмадінеджад відкидає всі звинувачення.

А Верховний керівник аятола Алі Хаменеї, який має найвищу владу в Ірані, заявив іранцям, що вони мають прийняти офіційний результат як «божественне благословення».
XS
SM
MD
LG