Доступність посилання

ТОП новини

Прихильники змін в Ірані виходять на масовий протест


Cотні тисяч прихильників дотеперішнього кандидата в президенти Мір Хосейна Мусаві на мітингу протесту проти офіційних результатів виборів. Тегеран, 15 червня 2009 р.
Cотні тисяч прихильників дотеперішнього кандидата в президенти Мір Хосейна Мусаві на мітингу протесту проти офіційних результатів виборів. Тегеран, 15 червня 2009 р.

Прага – Прихильники реформістських сил в Ірані масово вийшли на вулиці столиці Тегерана й попри заборону, щоб протестувати проти офіційних результатів президентських виборів. Влада обіцяє розібратися зі звинуваченнями в махінаціях. А світ переважно не поспішає вітати офіційного переможця посеред дивних результатів виборів.

Чільний кандидат-реформатор на президентських виборах в Ірані Мір Хосейн Мусаві заявив, що готовий узяти участь у нових виборах. «Ми повернемо наші права!» – сказав він, стоячи на даху авта, на демонстрації своїх прихильників у Тегерані, яка відбулася всупереч попередній забороні влади.

Поліція, яка раніше застерігала, що не допустить жодних недозволених зібрань і протягом вихідних розганяла виступи прихильників опозиції, цього разу не втручалася. Повідомляють лише про деякі сутички демонстрантів із прихильниками нинішнього президента Махмуда Ахмадинеджада, перемога якого на другий термін оголошена офіційно.

Агентства інформують про сотні тисяч учасників акції протесту, а, за деякими підрахунками, можливо, й понад мільйон.

Мусаві раніше оскаржив результат виборів у Раді захисників Конституції – органі, який, зокрема, наглядає за виборами. Опозиціонер вимагає скасувати цей результат, заявляючи про численні порушення. Рада захисників відповіла, що дасть відповідь протягом 10 днів. А Верховний керівник Ірану аятола Алі Хаменеї, закликавши Раду захисників «дбайливо перевірити» скаргу, до Мір Хосейна Мусаві звернувся з закликом домагатися своїх прав мирним і законним шляхом.

Та раніше той же Хаменеї, слово якого в Ірані має практично найвищу вагу, вже привітав перемогу Ахмадинеджада, порівнявши її з «божественним благословенням». А сам Ахмадинеджад, виступаючи перед своїми прихильниками, називав свою оголошену перемогу цілком справедливою.

«Звідки ви знаєте, що люди не приймають результати голосування? Ви що, питали про це 40 мільйонів людей? Та ви бачите тільки жменьку людей, яких ви хочете бачити!» – риторично звернувся він до своїх супротивників.

Відповідей він не очікував. Та відповіді намагаються давати ті, хто бачить в офіційних результатах надто багато дивного.

Дивні результати свідчать про страх влади перед демократією

Це хоча б те, що вже через півтори години після закриття дільниць влада офіційно назвала переможні для Ахмадинеджада числа підрахунку 90 відсотків бюлетенів – це близько 30 мільйонів. Коли врахувати, що все це робиться руками, без жодної комп’ютеризації, то це був рекорд зі швидкості перекладання паперових бюлетенів, жартують в Ірані.

Сумніви викликає і те, що остаточні результати проголосили вже наступного дня, а не через три дні, після належних перевірок, як передбачає іранський закон, і те, що опозиційні кандидати, за офіційними даними, з великим відривом програли Ахмадинеджадові навіть у своїх рідних містах, чого в Ірані досі не бувало.

Іранський релігійний діяч-реформатор Хасан Юсефі-Ешкеварі сказав іранській службі Радіо Свобода – Радіо Фарда, що такі офіційні результати свідчать про страх влади в Тегерані перед демократією.

«Результат виборів не можна зрозуміти ні за якою логікою. Якби Ахмадинеджад дійсно отримав 62 відсотки голосів, то не було б стільки протестів і стільки намагань змінити його. Але ж протягом останнього місяця весь Іран закликав в один голос: Ми хочемо зміни! Ми не хочемо його!» – вважає релігійний діяч.

А тим часом Махмуда Ахмадинеджада привітали з перемогою лише кілька сусідніх держав, а ще союзники Ірану Сирія й Венесуела. На Заході ж натомість утримуються від коментарів щодо результатів виборів і висловлюють сподівання, що влада Ірану дасть відповіді на звинувачення в нечесності виборів.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG