Доступність посилання

ТОП новини

Іранці обирають президента: «Це економіка, Махмуде!»


«За» кандидата на посаду президента Ірану Махмуда Ахмадінеджада
«За» кандидата на посаду президента Ірану Махмуда Ахмадінеджада

Прага – За межами Ірану президент країни Махмуд Ахмадінеджад відомий своїми гучними заявами. Він відкидає вимоги ООН припинити збагачення урану, називає Голокост міфом і наполегливо засуджує американську зовнішню політику. Але на президентських виборах в Ірані 12 червня громадян не особливо цікавить міжнародна діяльність Ахмадінеджада. Його будуть оцінювати передовсім за економічну політику.

Під час передвиборних дебатів в Ірані можна було побачити чинного президента з графіками в руках. Махмуд Ахмадінеджад доводить, що за чотири роки його перебування при владі іранці стали жити краще. А своїх опонентів він звинувачує у використанні фальшивих даних закордонних неурядових організацій, за якими побачив руку сіоністів: «Ви підробляєте документи і звертаєтеся до сіоністських установ, щоб поставити під сумнів економічні успіхи уряду».

Найзапекліші сутички через економіку Ахмадінеджад мав зі своїм головним опонентом – колишнім прем’єром Ірану Мір Хоссейном Мусаві.
«За» кандидата на посаду президента Ірану Мір Хоссейна Мусаві


Коли під час дебатів минулими вихідними президент заявив, що темпи інфляції в країні сягають 15 відсотків, то Мусаві послався на дані Центробанку, за якими ціни зросли на 25 відсотків.

Згодом Мусаві публічно звинуватив президента у маніпуляції економічними показниками. «Чому Ви обманюєте людей? Чи це йде на користь країні? Чи це варто того, щоб ще трохи залишитися при владі?», – запитує колишній іранський прем’єр.

Опоненти закидають Ахмадінеджаду популізм, який розкручує маховик інфляції. Нинішній президент Ірану прийшов до влади з обіцянкою поділитися нафтовим багатством із найбіднішими, яку й намагається втілювати на практиці. Бюджетні видатки збільшили, щоб підвищити пенсії й зарплати державним службовцям. Ахмадінеджад також знизив кредитні ставки для молодих подружніх пар і підприємців.

Натомість критики президента вважають, що замість того, щоб проїдати гроші, треба розбудовувати інфраструктуру й купувати обладнання, яке допоможе створити нові робочі місця. Говорять і про зростання темпів безробіття за президентства Ахмадінеджада до 17 відсотків, попри те, що нафтові доходи Ірану набагато зросли.

Перші теледебати, але мало часу, щоб висловитися опозиції

Як же вирішують, чиї аргументи в Ірані переконливіші? На перший погляд, це була кампанія західного зразка, з першими передвиборними теледебатами і відеороликами на телеекранах і в інтернеті.

Але, якщо придивитися уважніше, то можна з’ясувати, що іранці можуть обирати лише між нинішніми чи колишніми представниками істеблішменту. На головні посади в країні не допускають жінок, так само як і світських кандидатів, які, можливо, не поділяють революційних та ісламських цінностей.

Суперники Ахмадінеджада, а їх усього троє, підрахували, що мали вдесятеро менше часу, щоб представити свої погляди на радіо і телеекранах. Вони також висловлюють стурбованість з приводу можливих маніпуляцій під час підрахунку голосів. За даними міжнародної організації «Репортери без кордонів», 15 іранських журналістів отримали погрози через критику чинного президента.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG