Доступність посилання

ТОП новини

Світові лідери стурбовані ситуацією в Ірані


Виступаючи у Вашингтоні, президент США Барак Обама закликав іранську владу поважати свободу слова та демократичні принципи, а також перевірити інформацію про порушення під час виборів, не допускаючи кровопролиття.

Після президентських виборів в Ірані 12 червня, на яких, за офіційними даними, переміг чинний президент Махмуд Ахмадінеджад, опозиція почала масові акції протесту, заявляючи про порушення під час голосування.

Барак Обама зазначив, що обрання керівників держави є внутрішньою справою Ірану, однак США не можуть мовчати, коли протести переростають у кровопролиття.

У сутичках демонстрантів із поліцією, за останніми даними, загинули 7 осіб.

Тим часом Іран відкидає критику США.

«В нинішніх обставинах декотрі країни зробили поспішні висновки, зайняли відповідну позицію по відношенню до подій і намагаються представити їх у спотвореному вигляді. Американцям я би порадив не турбуватися про вибори в Ірані. Їм би краще попіклуватися про те, як очиститися від скандалів у сфері політики і безпеки, якими в минулому вирізнялася їхня діяльність на Близькому Сході», – заявив у вівторок спікер парламенту Ірану Алі Ларіджані.

Насильство в Ірані засудили і керівники країн ЄС.

У вівторок міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр зазначив: «Необхідно покласти край насильству з боку сил безпеки проти демонстрантів. Сили безпеки несуть відповідальність за те, щоб ситуація не загострювалась. Разом з іншими європейськими колегами я ще раз закликаю негайно розглянути скарги про можливі факти порушень під час виборів».
XS
SM
MD
LG