Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь взялася за відновлення митного контролю на кордоні з Росією


Мінськ – Білорусь відновлює пункти митного контролю на кордоні з Росією, які скасувала ще в 1995 році. Це відповідь на заборону Росії на імпорт білоруських молочних виробів. Раніше через так звану «молочну війну» Білорусь відмовилася брати участь у саміті Організації договору про колективну безпеку в рамках СНД. Росія й далі заявляє, що заборонила білоруські товари з технічних причин, але в Мінську бачать політичний підтекст у конфлікті.

Білоруські митники 16 червня прибули близько 9 години ранку на всі важливі автомобільні переходи на кордоні з Росією. Але казати, що вони добре підготувалися до нової роботи, важко, бо рішення про це оголосили лише вчора ввечері. А сьогодні вранці митники отримали наказ зачекати з початком митних процедур. Так що наразі вони залишаються на переходах, але автомобілів не зупиняють.

Взагалі ж митники мають завдання перевіряти лише комерційні партії товарів, котрі прямують як із Росії, так і до Росії. Контролювати ще й залізничний транспорт із Росії білоруські митники поки що не мають ресурсів. Але, мабуть, про це і не йдеться.

Більшість спостерігачів розглядають це рішення білоруського уряду як засіб тиску на Росію, яка відмовляється від білоруських молочних продуктів. У Мінську сподіваються, що Росія відреагує на зміну митних правил хоча б тому, що російський прем’єр Путін хоче до 1 січня 2010 року створити Митний союз із Білоруссю та Казахстаном, а потім у цьому складі всім разом приєднуватися до Світової організації торгівлі.

Білоруси радять українцям дотримуватися нейтралітету

Міністр аграрної політики України Юрій Мельник заявив, що Україна зі своїми молочними товарами може замінити Білорусь на російському ринку. Цю заяву помітили багато білоруських інтернет-ресурсів. При цьому місцеві оглядачі нагадують, що кілька років тому Росія запроваджувала аналогічні санкції проти українських молочних та м’ясних виробів.

Спостерігачі в Мінську рекомендують українцям дотримуватися нейтралітету в цій суперечці і зачекати, коли цей молочний конфлікт між Мінськом та Москвою завершиться.

(Мінськ – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG