Доступність посилання

ТОП новини

Куди заведе зближення Києва і Мінська?


Білоруський прем'єр-міністр Сергій Сидорський дарує квіти Юлії Тимошенко перед початком переговорів у Києві, 12 червня 2009 р.
Білоруський прем'єр-міністр Сергій Сидорський дарує квіти Юлії Тимошенко перед початком переговорів у Києві, 12 червня 2009 р.

Київ – Зближення задля двосторонньої вигоди чи дружба проти третього? Останнім часом між Києвом та Мінськом спостерігається пожвавлення. Це відбувається на тлі погіршення російсько-білоруських відносин та зближення Білорусі з Європою. Від початку року Президенти Віктор Ющенко та Олександр Лукашенко зустрічалися двічі. А в п’ятницю за круглий стіл сіли український та білоруський прем’єри.

Результатом переговорів між головами урядів Юлією Тимошенко та Сергієм Сидорським стала домовленість про скасування антидемпінгових розслідувань. До того ж, не виключено, що у торгівлі Київ та Мінськ можуть перейти на розрахунки у національних валютах. На переконання керівника білоруського уряду, ці рішення сприятимуть посиленню економічної співпраці.
«Ми домовилися про те, що у взаємній торгівлі ми знімаємо всі перешкоди між Білоруссю та Україною щодо вільного переміщення всіх груп товарів», – зазначив пан Сидорський.

Ще одна домовленість в економічній сфері – від сьогодні Україна поновить поставки електроенергії до Білорусі, котрі були припинені два роки тому. До того ж, каже Юлія Тимошенко, найближчим часом Київ та Мінськ мають вирішити питання спільного експорту.

«Від сьогодні Україна почне постачати електроенергію у Білорусь. Це збільшення експорту української електроенергії. Окрім цього, найближчим часом ми зможемо вирішити питання про спільний експорт електроенергії в інші країни», – сказала Юлія Тимошенко.

Прем’єри домовилися також про врегулювання взаємних поїздок громадян – скоро українці та білоруси зможуть перебувати на території країн до 30 днів без реєстрації. А Юлія Тимошенко висловила сподівання, що демаркація українсько-білоруського кордону завершиться якомога швидше.

Політична співпраця крізь призму економіки

Активізація співпраці між Києвом та Мінськом відбувається на тлі погіршення російсько-білоруських стосунків і зближення Білорусі із Євросоюзом. Президент Лукашенко заборонив керівництву уряду просити кредит у Росії і закликав шукати щастя в «іншій частині планети». А Росія ввела заборону на імпорт білоруських молочних продуктів.

Однак, українсько-білоруські політичні відносини не змінилися, вважає головний редактор газети «Обзор» Юрій Свірко, Що ж стосується економічних, то вони однозначно покращилися. І свідченням цього є збільшення товарообігу більш ніж у п’ять разів. «Політичні стосунки розвиваються не дуже серйозно. Вони ґрунтуються на економічних стосунках. А ось економічні стосунки дуже гарні. Було майже мільярд доларів товарообігу, а зараз цей обсяг сягнув п’яти мільярдів», – зазначає Юрій Свірко.

Мінськ зближується з Києвом на зло Росії?

Відтоді, як відносини між Росією та Білоруссю погіршилися, Мінськ і справді став активнішим стосовно Києва, каже Радіо Свобода президент білоруського Наукового центру Мізеса Ярослав Романчук. Проте говорити про початок нових стосунків між Києвом та Мінськом зарано.

«Це така нервова реакція (Білорусі) на те, що робить Росія. Сьогодні, коли Москва блокує білоруське молоко, білоруський уряд хотів би знайти альтернативи. І альтернативою є співпраця з Україною, – вважає білоруський експерт. – Але співпраця має бути на зовсім інших умовах, на умовах вільної торгівлі, а не на умовах знову такої імітації, яку Білорусь робила з Росією протягом останніх 15 років», – наголошує Ярослав Романчук.

Він називає нинішні домовленості українського та білоруського прем’єрів позитивом, але зазначає: це лише початок того, що потрібно зробити задля налагодження економічної співпраці.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG