Доступність посилання

ТОП новини

Керівники МЗС Польщі і Німеччини закликали владу України об’єднатися


Міністри закордонних справ Польщі та Німеччини Радослав Сікорський та Франк-Вальтер Штайнмаєр, Київ, 17 чернвя 2009 р.
Міністри закордонних справ Польщі та Німеччини Радослав Сікорський та Франк-Вальтер Штайнмаєр, Київ, 17 чернвя 2009 р.

Київ – Міністри закордонних справ Польщі та Німеччини Радослав Сікорський та Франк-Вальтер Штайнмаєр у середу відвідали Україну з офіційним візитом. Завдання їхнього приїзду – допомогти українській владі об’єднатися перед викликами світової економічної кризи. Німецький міністр також застеріг щодо нового загострення газового конфлікту між Україною і Росією та можливого зменшення поставок газу до Європи.

Під час зустрічі з Президентом Віктором Ющенком, лідером опозиції Віктором Януковичем та Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко сторони обговорили укладення угоди про асоціацію з ЄС та створення зони вільної торгівлі. Міністр закордонних справ Німеччини сподівається, що під час шведського головування в ЄС цю угоду зможуть підписати. Але для цього потрібен консенсус в українській політиці.

«Ми поважаємо політичну дискусію і політичне змагання в Україні, якого потребує кожна демократія, – зазначив Франк-Вальтер Штайнмаєр. – Ми говоримо про те, що необхідно мати мінімум готовності різних політичних сил до об’єднання, воно необхідне для співпраці з міжнародними інституціями».

Штайнмаєр також додав, що Польща і Німеччина в рамках вимог Міжнародного валютного фонду підтримували те, щоб питання кредитів для України вирішили відносно швидко.

Польща і Німеччина входять до групи країн, котрі підтримали ініціативу «Східного партнерства» Європейського Союзу. Його мета – приблизити шість пострадянських сусідів об’єднаної Європи до своєї орбіти впливу, серед них і Україна.

Експерти Лондонської «Європейської ради з зовнішніх відносин» у своєму останньому звіті назвали ініціативу «Східного партнерства» «ввічливою» і «довгостроковою». Також вони застерегли країни-члени ЄС, що якщо не буде вжито заходів для більшого залучення цих шести країн до кооперації, то можливе повторення «серпневого сюрпризу» – чи то в Україні, Молдові чи знову в Грузії.

На запитання Радіо Свобода, як розглядати приїзд міністрів – як політику дії чи довготермінову політику, Радослав Сікорський відповів так: «Цей візит відбувається в час світової економічної кризи та політичної турбуленції в Україні. І наше звернення до української влади, як і до опозиції, є одночасно і короткотерміновою, і довготерміновою дією».

Про газ

Газ залишається на порядку денному переговорів міністрів закордонних справ Польщі та Німеччини з українською стороною. «Принаймні я задоволений, – сказав німецький міністр Штайнмаєр, – що під час розмов України з Європейським Союзом вдалося домовитись, що команди експертів зможуть вивчити сучасну ситуацію з обох сторін, до якої належать, наприклад, таке питання, як наповненість газових сховищ. Можливо, вирішиться і технічне питання: скільки газу необхідно, щоб гарантувати звичний потік до Західної Європи».

А керівник зовнішньополітичного відомства Польщі Радослав Сікорський, говорячи про газове питання, зазначив, що в розмовах із Президентом Ющенком та лідером опозиції Януковичем йшлося про необхідність економічних реформ і цінової реформи щодо газу. Адже в Україні на одиницю ВВП витрачається велика кількість енергоносіїв. І без реформи енергозбереження залежність від імпорту газу буде драматично збільшуватися».

Також Радослав Сікорський повідомив про підписання польським президентом закону про малий прикордонний рух. Закон має запрацювати вже з 1 липня 2009 року. Ним зможуть скористатися 1,5 мільйона українців. І попри кризу, повідомив міністр, в Україні до кінця року відкриються два польських консульства – у Вінниці та Севастополі.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Туз

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2008 року. Вже рік готую  відеоматеріали для веб-сайту, тому часто доводиться переконувати людей, що Радіо Свобода - це більше, ніж радіо. Коли ж працюю в «класичному» радійному режимі, то особливо цікавлять теми євроінтеграції. Закінчила Лінгвістичний університет та Могилянську школу журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG