Доступність посилання

ТОП новини

Адміністрація Обами пропонує докорінно змінити систему фінансового нагляду


Барак Обама під час виступу з пропозицією внесення змін до системи фінансового регулювання американської економіки, Вашингтон, 17 червня 2009 р.
Барак Обама під час виступу з пропозицією внесення змін до системи фінансового регулювання американської економіки, Вашингтон, 17 червня 2009 р.

Прага – Адміністрація президента США Барака Обами пропонує внести всеохопні зміни до системи фінансового регулювання, щоб відновити довіру ринків до неї. Зміни, які мають не допустити повторення найгіршої кризи фінансових ринків упродовж останніх десятиліть, представив сам президент у середу.

Виступаючи у Білому Домі, Барак Обама назвав нинішній економічний курс країни «низкою помилок та пропущених можливостей», що сталися протягом кількох останніх десятиліть. Він також поклав вину за нинішню кризу на «культуру безвідповідальності», що вразила як фінансові ринки, так і керівні органи країни.

«Отже сьогодні моя адміністрація пропонує повний перегляд фінансової регуляторної системи, трансформація масштабів, небачених з часів Великої Депресії. Ці пропозиції відображають інтенсивні консультації з Конгресом, які тривали до нинішнього дня», – зазначив президент США.

За планом Обами, Федеральна резервна система США, що виконує роль центрального банку, розширить свої повноваження і матиме нагляд за всією фінансовою системою. Також буде створено новий федеральний орган – Агентство з фінансового захисту споживачів, яке буде стояти на сторожі і не допускати повторення подібних фінансових зловживань, як ті, що відіграли неабияку роль у нинішній фінансовій кризі.

«Завдяки цим реформам, які ми пропонуємо сьогодні, – наголошує Обама, –ми намагаємося запровадити правила, які дозволять ринкам втілювати інновації, і разом з тим не допустять зловживань. Ми маємо створити такі рамки, в яких ринки зможуть працювати вільно і справедливо, без загрози того, що звичайний бізнесовий цикл приведе всю систему на грань фінансового колапсу».

Якщо Конгрес Сполучених Штатів схвалить зміни, вони наберуть чинності до кінця цього року. Але, як очікують експерти, ухвалення плану, що нараховує 88 сторінок, не обійдеться без гострих дебатів.

«Диявол, як завжди, ховається в деталях»

Фахівці з фінансового сектору та юристи погоджуються, що потрібні значні зміни до системи фінансового нагляду, котрі б охопили складні переплетіння банківського та інвестиційного сектору. Але, кажуть вони, диявол, як завжди, ховається в деталях. Опоненти плану Обами вважають, що його пропозиції накладають забагато обмежень, які можуть завдати шкоди глобальній конкурентноздатності американської фінансової системи.

Республіканці в Конгресі говорять, що потрібно все зважити і обміркувати, інакше Сполучені Штати «дорого заплатять» за поспіх. Вони побоюються, що наглядовий орган буде мати забагато повноважень, і, як висловився лідер республіканців у Палаті представників, може вийти так, що федеральна влада буде вирішувати, які відсотки слід нараховувати на кредитні картки і які фінансові інструменти можна буде використовувати.

Натомість однопартійці президента, демократи, переконані, що план зможе запобігти черговому раунду викупу банківських активів і захистить споживачів від хижацького способу запозичень.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG