Доступність посилання

ТОП новини

Британський парламент оприлюднив деталі видатків депутатів у мережі інтернет


Лондон – У четвер в режимі онлайн було вперше офіційно оприлюднено деталі видатків депутатів нижньої палати британського парламенту – Палати громад. Видатки за останні чотири роки з’явилися на парламентській інтернет-сторінці як реакція на скандал, що вже викликав цілу низку відставок як урядових, так і парламентських. Сьогоднішня публікація вже коштувала посади ще одному членові уряду. Ця тема є певною паралеллю до історії з так званим пивним податком в Україні, близько 100 мільйонів гривень із якого, було призначено на обслуговування діяльності Верховної Ради, що викликало певний резонанс в Україні, адже цим податком обкладаються її громадяни. Чи буде колись оприлюднено і подробиці видатків українських депутатів, як це сталося з їхніми британськими колегами?

Публікація сьогодні на парламентському вебсайті 1 мільйона 200 тисяч сторінок документів щодо видатків депутатів коштом платників податків навряд чи викличе багато нових сенсацій, частково тому, що провідна газета Daily Telegraph уже протягом багатьох тижнів оприлюднювала передану їй інсайдерську інформацію, що промовисто показала, як безсоромно багато депутатів повертали собі гроші абсолютно за все від острівця для качок у парку біля будинку та очищення рову з водою до шоколадок «Кіт-Кат» та сидінь для унітазів.

Лідер Палати громад у тіньовому уряді опозиційної Консервативної партії Алан Дункан вважає, що оприлюднення видатків унеможливить маніпуляції депутатів із другим житлом (тобто житлом для виконання службових обов’язків) для здобуття фінансових переваг.

«Думаю, треба визнати важливість більшої відкритості щодо адреси другого житла депутатів. Але думаю, що тепер встановлено регуляції, як внутрішньо-парламентські так і загальносистемні, для того, щоб забезпечити, що люди більше ніколи не зможуть гратися з адресою другого помешкання, аби витягти із системи якомога більше грошей», – зазначив Алан Дункан.

Цензура чи приватна інформація...


Та після публікації на парламентській сторінці вже виникла нова суперечка. Велика частка інформації зафарбована чорним. Це найбільше стосується адреси депутатів. Це викликало звинувачення у цензурі.

Урядовець у міністерстві фінансів депутат Кітті Асшер стала найновішою жертвою скандалу з видатками. Їй довелося піти у відставку, коли стало відомо, що вона уникла сплати податку на суму в 17 тисяч фунтів ( це близько 28 тисяч доларів) від продажу будинку, завдяки маніпуляціям із тим, яке її житло є головним, а яке другим. Багато хто з депутатів змінював визначення того, яке житло – у виборчому окрузі чи у Лондоні, де вони працюють, – є першим, а яке другим, бо від цього залежить, яку суму видатків коштом платників податків вони мають право повернути. Те, що в даних, оприлюднених сьогодні в інтернеті, адреси затемнені, не дає встановити, хто з депутатів маніпулював. В парламенті кажуть, що інформація про адреси, телефони, деталі банківських рахунків є приватною.

В останні кілька тижнів близько 20 депутатів і міністрів мусили піти у відставку, а головні політичні партії ведуть розслідування можливих зловживань. Однією з найбільших жертв став спікер Майкл Мартін, що залишає свій пост у цю неділю.

(Лондон – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG