Доступність посилання

ТОП новини

Експерти НАТО у Таллінні з’ясовували, як запобігти кібервійнам


Рига – У Таллінні завершила роботу перша міжнародна конференція, присвячена одній з головних проблем ХХІ століття – кібернетичним війнам. Понад 30 провідних фахівців у сфері кібернетичної безпеки з 14 держав світу протягом трьох днів обмінювалися досвідом протидії комп’ютерній злочинності, загрозам кібернетичного тероризму, обговорювали питання, як запобігти кібернетичним війнам.

Війна у кібернетичному просторі – це поки що досить нове явище і загальна стратегія та правила віртуального захисту тільки розробляються. Водночас експерти прогнозують, що у близькому майбутньому кібернетична загроза може стати значною небезпекою для людства. З огляду на важливість цієї проблеми, фахівці з різних країн світу зібралися у Таллінні, щоб проаналізувати ситуацію у віртуальному просторі, обговорити спільні заходи боротьби з «кібер-агресорами» та знайти вирішення технічних проблем.

Організатор конференції – Центр колективної оборони НАТО від кібернетичних атак, створений у Талліні після того, як у 2007 році Естонія першою з країн світу піддалася масованим кібернетичним нападам хакерів. Приводом для кібервійни проти Естонії стали події навколо перенесення пам’ятника радянському воїнові з центра Талліна.

Кібернетичні атаки були здійснені на Естонію, Грузію та Іран

Керівник Центру колективної оборони НАТО від кібернетичних атак лейтенант-полковник Ільмар Тамм вважає, що ця проблема актуальна не тільки для Естонії, де 98% банківських операцій робиться через Інтернет, а й для інших держав світу. Аналогічні атаки були здійснені у 2008 році на грузинські сайти під час конфлікту у Південній Осетії. А нещодавно, після подій, пов’язаних з виборами в Ірані, кібератак зазнали іранські політичні сайти.

«Загроза в тому, що Естонія, інші європейські країни та США усе більше щоденно використовують інтернет. І якщо ми не зможемо гарантувати безпеку в інтернеті, то тоді або хакер, або кримінальні елементи, або ж будь-яка політично мотивована злочинна дія може внести у наше життя великий безлад», – зазначає Ільмар Тамм

У перебігу Талліннської конференції учасники обговорювали важливість визначення загальної термінології. Зокрема, це стосується термінів «кібервійна» та «кібератака». Фахівці вважають, що кібернетичні атаки бувають трьох типів: злочинність, шпигунство та реальна війна, у тому числі терористичні кібератаки. Ільмар Тамм говорить, що найбільш поширеною є кібернетична злочинність. На його думку, сьогодні слід говорити не про кібервійну, а про війну з «кібер-елементами».

«Зафіксовано факт, що такі елементи змінили курс валют у Центральному банку Грузії. В Грузії тільки 7% осіб використовує інтернет, але в країнах де інтернет використовує майже кожний мешканець, це може внести загальну паніку. І якщо така паніка співпадає з якимись політичними чи військовими подіями, то це може бути ще одним із психологічних впливів на противника», – зауважив керівник Центру колективної оборони НАТО.

Як реагувати на кібератаки в рамках міжнародного права?

На думку учасників конференції, іншою значною проблемою сучасності є кібернетичне шпигунство та тероризм, у боротьбі з якими слід розробити спільну стратегію. Терористи не тільки здійснюють вербування в інтернеті, при бажанні у світовій мережі можна знайти навіть інформацію про те, як зробити бомбу.

Експерти, які зібралися у Таллінні, кажуть, що важливо розробити міжнародно-правові механізми, які б обмежували розповсюдження ідеології тероризму в Інтернеті.

На думку фахівців, важливим є також питання, де знаходиться межа між свободою слова, свободою дії в інтернеті та заходами щодо безпеки. Вони шукатимуть відповідь на це питання, а також обговорюватимуть юридичні аспекти кібернетичної безпеки у перебігу наступної конференції, яка відбудеться у вересні цього року в Таллінні.

(Рига – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG