Доступність посилання

ТОП новини

У Криму вшановують пам'ять депортованих болгар, вірмен і греків


Жалобні заходи з нагоди 65 річниці початку депортації з Криму болгарського, вірменського і грецького населення півострова пройшли сьогодні біля закладного каменя пам’ятного знаку жертвам депортації на Сімферопольському залізничному вокзалі.

Під час жалобного мітингу за участю представників влади та громадськості автономної республіки священик Вірменської апостольської церкви відправив панахиду за загиблими під час депортації.

Голова Республіканського комітету у справах національностей і депортованих громадян Сервер Салієв на мітингу заявив, що цю «чорну дату» повинен пам’ятати кожен кримчанин, щоб подібні трагедії більше не повторилися.

24 червня 1944 року за наказом голови Державного комітету оборони СРСР Йосипа Сталіна з Криму були насильно депортовані понад 12 тисяч болгар, майже 10 тисяч вірмен і близько 15 тисяч греків. Раніше, 18 травня того ж року з Криму був депортований кримськотатарський народ – майже 200 тисяч осіб. У серпні 1941 року з Криму були вислані місцеві німці.

Починаючи з кінця 80 років минулого століття, частина раніше депортованих громадян та їхніх нащадків отримала змогу повернутися до Криму.
XS
SM
MD
LG