Доступність посилання

ТОП новини

Обама і Меркель обговорили події в Ірані


Президент США Барак Обама назвав «обурливими» й «неприйнятними» дії влади Ірану, яка силою придушує акції протесту опозиції.

На прес-конференції у Вашингтоні після переговорів з канцлером Німеччини Анґелою Меркель Обама також висловив захоплення сміливістю іранських опозиціонерів, які протестують проти сфальшованих, як вони стверджують, результатів президентських виборів у країні.

Обама підкреслив, що США й Німеччина дотримуються єдиної позиції щодо подій в Ірані, де внаслідок зіткнень за останні два тижні загинули не менше 17 осіб.

У свою чергу Анґела Меркель заявила, що «іранський народ повинен мати право на вільні, мирні демонстрації, право на те, щоб результати виборів знову і знову можна було перевірити... У 21-му сторіччі Іран не може розраховувати на те, що світ мовчазно споглядатиме, як мирні демонстрації придушують немирними методами».

Представники Групи восьми (семи промислово найрозвиненіших країн світу і Росії) закликали владу Ірану дотримуватися прав людини і знайти вихід із політичної кризи через діалог з опозицією.

«Ми висловлюємо жаль у зв’язку з насильством, яке спалахнуло після виборів в Ірані, і закликаємо Тегеран поважати права людини, зокрема, право на самовираження», – йдеться в проекті рішення міністрів закордонних справ країн Групи восьми, які зустрічалися в італійському Трієсті.

Таке рішення є компромісом між тими країнами, які хотіли жорстко покритикувати Іран, та державами, включаючи Росію, які хочуть залишити шлях до ядерних переговорів з Тегераном.

Рада охоронців Конституції Ірану – один із найвищих владних органів Ірану, який, зокрема, наглядає за виборами – заявляє, що вибори були найчеснішими в країні з часів Ісламської революції 1979 року. Як повідомляє офіційне іранське агентство «ІРНА», Рада стражів відкинула звинувачення опозиції щодо порушень на виборах, на яких, за офіційними даними, перемогу здобув чинний президент Махмуд Ахмадінеджад.

Як повідомляє офіційне іранське агентство «ІРНА», Рада охоронців Конституції відкинула звинувачення опозиції щодо порушень на виборах, на яких, за офіційними даними, перемогу здобув чинний президент Махмуд Ахмадінеджад.

Остаточний висновок Рада має зробити в понеділок – верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї дав їй додаткових п’ять днів для розслідування скарг кандидатів у президенти, які зазнали поразки.
XS
SM
MD
LG