Доступність посилання

ТОП новини

Німецько-американські відносини – добрі, але не без проблем


Канцлер Німеччини Ангела Меркель та президент США Барак Обама під час спільної прес-конференцї у Білому Домі, 26 червня 2009 р.
Канцлер Німеччини Ангела Меркель та президент США Барак Обама під час спільної прес-конференцї у Білому Домі, 26 червня 2009 р.

Німеччина – Канцлер Німеччини Анґела Меркель перебуває з візитом у Сполучених Штатах. Вчора главі німецького уряду вручили премію імені Еріка Варбурґа за її внесок у розвиток німецько-американських відносин. Сьогодні ж вона зустрічається з президентом США Бараком Обамою. Як дивляться на актуальні відносини між Берліном і Вашингтоном у Німеччині?

Німецькі оглядачі й експерти звертають увагу на такі речі: це вже четверта зустріч між двома політиками за останній рік, цього разу Обама відвів на переговори з Меркель цілих три години. А прес-конференцію в Білому домі їй запропонували провести в трояндовому саду, куди запрошують далеко не кожного закордонного гостя.

Отже, ціла низка символічних жестів, які свідчать про нормалізацію німецько-американських відносин, які зазнали охолодження за часів Джорджа Буша.

Обама – це не Буш

Принаймні колишній посол Німеччини в США Вольфґанґ Ішінґер не погоджується з тими коментаторами, які говорять про збереження певної напруги в німецько-американських відносинах.

«Ми маємо справу з новим американським президентом, який упродовж 12 місяців вже тричі відвідував Німеччину. Тепер відбувається вже четверта двостороння зустріч. Як колишній німецький посол у США, пригадую, що попереднику Обами Бушу знадобилося майже два роки, щоб нарешті приїхати до Німеччини, то тепер можна помітити різницю», – зауважив Ішінґер, відповідаючи на запитання радіостанції Deutschlandradio Kultur.

Також координатор німецького уряду з питань відносин із США Карстен Фоґт звертає увагу на співпадіння позицій між Берліном і Вашингтоном із багатьох питань. «На такі теми, як зміна клімату, Афганістан, роззброєння, але також відносини з Росією та Іраном, німці й американці демонструють схожі позиції, а часто навіть їхні думки є ідентичними», – сказав Фоґт в інтерв’ю німецькому телеканалу WDR. Хоча він погодився з тим, що Меркель та Обама «різні типи людей», але в ділових питаннях вони значно легше знаходять порозуміння, ніж їхні попередники.

Боротьба з кризою і в’язні Ґуантанамо

До головних тем сучасних німецько-американських відносин Фоґт відніс подолання світового фінансового клімату. Річ у тім, що Меркель та Обама по-різному ставляться до методів боротьби з кризою. У той час, як США не втомлюються перекачувати в економіку сотні мільярдів доларів, Німеччина дуже скупо надає державну підтримку підприємствам, котрі похитнулися. Критика з боку Берліна лунала раніше на адресу Вашингтона й через фінансову політику Федеральної резервної системи США, яка призвела до штучного здешевлення долара. Такий крок пішов на користь американській економіці, але зробив дорожчими товари з таких країн-екпортерів, як Німеччина.

Фоґт визнав, що існує й кілька інших проблемних моментів. Він, зокрема, піддав критиці те, що уряд Німеччини відразу не скористався шансом і не продемонстрував свою щедрість у питанні прийому в’язнів із Ґуантанамо. «На мою думку, ще є над чим працювати. Можливо в тому чи іншому питанні певну роль відіграють також майбутні вибори», – сказав координатор німецького уряду з питань відносин між Берліном і Вашингтоном. У вересні цього року Німеччина обиратиме новий парламент.

До Німеччини на 20-річчя об’єднання?

Попри те, що в Німеччині вже поступово розпочинається передвиборна боротьба, канцлер Анґела Меркель вважає дуже вдалим вибір часу для поїздки до Сполучених Штатів. «Попереду в нас ціла низка міжнародних конференцій. Це і зустріч Групи восьми, потім у вересні – конференція ООН з питань клімату, зустріч двадцяти провідних індустріальних країн світу й країн, що розвиваються. Як тісні партнери, ми звичайно хочемо узгодити наші позиції», – зазначила Меркель.

До переліку важливих зустрічей варто також додати візит Обами до Москви, запланований на першу половину липня, та також у липні – переговори Анґели Меркель із російським президентом Дмитром Медведєвим, яка має відбутися в Мюнхені. А от Меркель та Обама незабаром знову можуть зустрітися в Німеччині – на святкуванні 20-річчя об’єднання країни. Однак, як стало відомо з урядових кіл, це питання є ще абсолютно відкритим.

(Німеччина – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG