Доступність посилання

ТОП новини

Готовність до діалогу навіть із ворогами є ознакою сили, а не слабкості – конгресмен США


Роберт Векслер у студії Радіо Свобода, 29 червня 2009 р.
Роберт Векслер у студії Радіо Свобода, 29 червня 2009 р.

Прага – Наступного тижня розпочинається візит до Москви американського президента Барака Обами. В центрі візиту – питання скорочення ядерних озброєнь. Але, як зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода член комітету Конгресу із закордонних справ та голова підкомітету з Європи Роберт Векслер, голова нової адміністрації у Білому домі шукатиме порозуміння з Кремлем із широкого кола питань. І це, на його думку, має бути приводом для оптимізму, а не для занепокоєння для європейських партнерів США.

– Президент Обама їде до Росії, як я бачу, для того, щоб покращити стосунки між Росією і США з широкого спектру питань. Росія відіграє надзвичайно важливу роль щодо можливості діалогу з іранським режимом щодо його ядерної програми. Росія оголосила, що вона має бажання організувати конференцію з питань Близького Сходу. Росія може стати важливим гравцем в ізраїльсько-палестинських, ізраїльсько-арабських переговорах, якщо такі проходитимуть. Також питання енергетики та енергетичної безпеки. Та питання ядерного озброєння, котрі обговорюватимуть протягом наступних місяців. Насправді не існує важливого питання для безпекових інтересів Америки і Росії, яке б не виграло від покращення двосторонніх стосунків.

– Чи Ви бачите вже якісь позитивні зрушення, які дає новий підхід президента Обами?


– Я гадаю, що вже з’явилися позитивні ознаки того, що діалог призводить до певних зрушень. Пригадаймо, що зовсім нещодавно питання розміщення систем протиракетної оборони в Польщі та Чехії було питанням сильних розбіжностей між Америкою і Росією. Але зараз розмова ведеться в іншому руслі – про те, чи Росія в якійсь формі зможе взяти участь в такій системі протиракетної оборони. Дискусія просунулася від спорадичної співпраці, частих випадків конфронтації між США і Росією до розмови про те, як дві країни можуть співпрацювати з цілого спектру питань.

– Деякі європейські партнери США, особливо з числа східноєвропейських країн побоюються, що покращення стосунків між Америкою і Росією відбудеться за рахунок їхніх інтересів. Чи у Вашингтоні знають про ці побоювання?

– Я розумію чутливість цього питання для деяких наших союзників і до цього потрібно ставитися з повагою. Але американсько-російські стосунки не є грою з нульовою сумою. Якщо ми зможемо краще співпрацювати з Росією з ключових питань безпеки, включно з питаннями енергетичної безпеки, то логічно було б припусти, що наші союзники лише виграють від цього.

Коли Україні відключили газ через погіршення українсько-російських стосунків, ніхто в Європі від цього не виграв. Більшість європейських країн від цього у той, чи інший спосіб постраждали. Це лише один приклад. Кращі стосунки з Росією, якщо вони призведуть до кращого контролю над ядерною зброєю, підуть на користь усім нашим союзникам по цілому світі. Кращі стосунки з Росією допоможуть і нашим союзникам в Польщі та Чехії, бо тоді питання розташування протиракетних систем буде питанням співпраці, а не конфронтації. Тобто розглядати стосунки з точки зору гри з нульовою сумою не є актуально. Це, між іншим, є посланням зовнішньої політики президента Обами, що інструменти минулого не завжди підходять для аналізу майбутнього. Діалог, дискусія з партнерами, і навіть із ворогами не означає слабкості. Навпаки, відмова від діалогу є слабкістю.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG