Доступність посилання

ТОП новини

Україна дуже суттєво впливатиме на хід переговорів та на відносини США з Кремлем – Юрій Щербак


«Формально ці переговори стосуються укладення угоди про стратегічні наступальні озброєння (дія попередньої угоди закінчується 5 грудня). Сторони зацікавлені в тому, щоб досягти цієї угоди. Причому кожна з країн має власні інтереси», – сказав колишній посол України у США Юрій Щербак у суботу в ефірі Радіо Свобода.

«США додатково хочуть мати два важелі впливу: на Афганістан у вигляді логістики (Росія якщо не допомагає, то, принаймні, не суперечить доставкам американської зброї, вояків і так далі в Афганістан через Киргизстан) та на Іран, який стоїть на порозі до ядерної зброї, якщо вже не здобув її. Зрозуміло, що американці погодитись із тим не можуть», – додав Юрій Щербак.

У зв’язку з цим Росія посилила свої вимоги щодо США останнім часом, твердять російські експерти. І серед тих вимог є дві дуже важливі, які мають безпосередній стосунок до України, зауважує Юрій Щербак.

В ефірі Радіо Свобода колишній посол України у США назвав ці вимоги Москви до Вашингтона так: «Юридично затверджена Сполученими Штатами відмова від розгортання системи ПРО і глобальної, і європейського театру воєнних дій (у Варшаві та Празі ці елементи ПРО мали бути розгорнуті). Та дуже цікаве російське твердження і вимога про те, що США повинні відмовитись у юридично зобов’язувальній формі від розширення НАТО. Я навіть чув такі версії, що Росія наполягає, щоб США відмовились на 25 років – це термін, який взагалі робить неможливим членство в НАТО і України, і Грузії. Звичайно, думаю, цей термін названий як предмет для торгу. Навіть якщо 5 років буде названо, думаю, що Росія була б задоволеною».
XS
SM
MD
LG