Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті відзначають 75-річчя першого конгресу Союзу українок


Прикарпатські союзянки проведуть у неділю святкове засідання Союзу українок на відзначення двох конгресів, що проходили в Івано-Франківську, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Саме у Станіславові, як називалося місто до 1962 року, у 1934-му відбувся І конгрес Союзу українок – із 1917 року найбільшої жіночої організації в Галичині.

Зібралися делегатки з усіх земель поза тодішньою УРСР та з еміграції і говорили про громадську активність жінок, підвищення їхнього освітнього і фахового рівня, участь у культурно-освітній і доброчинній діяльності.

Наступний конгрес Союзу українок проходив в Івано-Франківську 15 років тому, уже в незалежній українській державі.

Тоді на одному з будинків на площі Ринок встановили меморіальну дошку. Саме там у 1884 році Наталія Кобринська заснувала «Товариство руських женщин», від якого бере відлік галицький жіночий рух.

Урочисте засідання проходитиме в неділю в краєзнавчому музеї, теж на площі Ринок. Тут буде розгорнута виставка матеріалів, присвячених жіночому рухові.

За словами голови Івано-Франківського обласного відділу Союзу українок Уляни Швидюк, підготували також 17 альбомів-звітів про щорічну роботу.

Союзянки проводять зустрічі в навчальних закладах, шефство над військовою частиною, догляд за Меморіальним цвинтарем, концерти.
XS
SM
MD
LG