Доступність посилання

ТОП новини

Низка іранських релігійних діячів протестує проти результатів виборів


Збори вчених і дослідників релігійних семінарій міста Кум оголосили, що вважають нечинними офіційні результати президентських виборів 12 червня, за якими здобув другий термін нинішній президент-консерватор Махмуд Ахмадінеджад.

Як мовиться в заяві цього об’єднання, Рада охоронців Конституції (один із найвищих владних органів Ірану, який, зокрема, наглядає за виборами) не має права вирішувати долю виборів, бо дехто з її членів перестав бути безстороннім.

Минулого тижня Рада охоронців, усі 12 членів якої призначаються на посади, остаточно затвердила перемогу Ахмадінеджада і відхилила заяви опозиції про масові фальсифікації на виборах.

Незгода з офіційними результатами виборів спричинила кількатижневі масові протести в Ірані, в деяких із яких брали участь сотні тисяч осіб.

Місто Кум в Ірані, священне для мусульман-шиїтів, є головним у країні центром релігійної освіти. Поруч зі згаданими Зборами вчених і дослідників релігійних семінарій міста Кум, у ньому існує й інше, значно потужніше об’єднання релігійних діячів, які стоять на консервативних позиціях, – Товариство викладачів семінарій міста Кум.
XS
SM
MD
LG