Доступність посилання

ТОП новини

Обама заступився за Ходорковського


Напередодні візиту до Москви американський президент дав інтерв’ю опозиційній російській «Новій газеті», текст якого оприлюднили у сьогоднішньому номері.

За словами Барака Обами, висунуті проти екс-керівника ЮКОСу Михайла Ходорковського нові звинувачення виглядають, «як старі, тільки по-іншому оформлені». Як зазначив американський президент, дивним, на його думку, виглядає те, що новий процес у справі екс-керівниників ЮКОСу почався саме зараз, через багато років після того, як Михайло Ходорковський та Платон Лебедєв опинились у в’язниці, і в них з’явилася можливість амністії.

При цьому Барак Обама зазначив, що всі подробиці нового процесу йому не відомі, і що він вважає неприйнятним втручатися у російські судові процеси, в тому числі і в справу Михайла Ходорковського.

В інтерв’ю «Новій газеті» Обама також привітав «мужню ініціативу президента Медведєва зі зміцнення верховенства закону в Росії», ініціативу, «яка містить в собі забезпечення всім обвинувачуваним у злочинах права на справедливий суд та недопущення використання судів у політичних цілях».

Михайло Ходорковський у 2005 році був засуджений на 8 років позбавлення волі за звинуваченням у шахрайстві і ухилянні від сплати податків, а в 2006 проти нього порушили нову справу – про відмивання коштів. Зараз у Хамовницькому суді Москви іде процес у другій справі щодо Ходорковського.

XS
SM
MD
LG