Доступність посилання

ТОП новини

Партія регіонів та БЮТ змінюють закон про вибори Президента


Київ – Глава держави може накласти вето на нову редакцію закону про вибори Президента. Про це заявив представник Президента у парламенті Ігор Попов. Натомість автори законопроекту вважають свій варіант найкращим із можливих.

Презентуючи свій проект, представники фракцій Партії регіонів та БЮТ наголошували на тому, що зміни скеровані на те, аби результати визначалися виборцями, а не суддями.

Найбільш суперечливим момент – принцип формування виборчих комісій. Згідно із запропонованими змінами, їх основу мають формувати не представники кандидатів у президенти, а фракції парламенту. Такий порядок формування комісій виправдовують тим, що за умов великої кількості кандидатів їхні представники зможуть заблокувати роботу виборчкомів. Як це подекуди траплялося на минулих виборах.

«Маленькі партії, нові кандидати не зможуть подати по декілька членів у 35 тисяч комісій і забезпечити гарантовано роботу комісій так, аби мінімізувати ризики виборчого процесу», – зазначає один із авторів законопроекту, депутат-регіонал Олена Лукаш.

Закон як компроміс – між поганим і дуже поганим

Співавтор законопроекту, депутат від фракції БЮТ Андрій Портнов зауважив, що закон далекий від досконалості, але кращого не буде. «Думаю, що гарного варіанту тут нема, – зауважив він. – І доведеться обирати між поганим і дуже поганим варіантом».

Парламентарі, що брали участь в обговоренні здебільшого збіглися в думці, що законопроект має бути компромісним.

«Хочемо ми чи не хочемо, але сьогодні кожна політична сила, те чи інше фінансове угруповання, яке стоїть за політиками, хоче мати певні преференції, – каже депутат від фракції Комуністичної партії Сергій Гордієнко. – На виборах це, як правило, є відповідний закон».

Однак деякі кандидати в президенти заявляють, що підготована фракціями БЮТ та Партією регіонів нова редакція закону порушує рівність прав кандидатів на участь у кампанії. Бо явні переваги будуть за тими кандидатами, які мають підтримку парламентських фракцій.

Президент знову побачив змову

Цю позицію поділяє представник Президента у парламенті Ігор Попов. Він вважає, що закон захищає інтереси двох кандидатів, які є лідерами двох найбільших парламентських фракцій.

«Безумовно, діючий закон не є досконалим, – зауважив Ігор Попов. – Але той закон, який запропонували народні депутати, він не задовольняє сучасні суспільні проблеми. Він виглядає як продовження переговорів двох найбільших політичних сил на тему узурпації влади. Політична мета законопроекту виглядає як змова двох кандидатів, перш за все сформувати одноосібно виборчі комісії, аби не дати іншим вийти навіть до другого туру».

Крім того, механізм оскарження у законопроекті спрощений настільки, що дозволяє провести інаугурацію президента, навіть не чекаючи судових процесів, зауважив представник Президента. З огляду на це Ігор Попов вважає, що Віктор Ющенко може накласти вето на цей закон.

Як прогнозують експерти, хоч як би депутати не змінили закон – незадоволені все одно залишаться.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG