Доступність посилання

ТОП новини

Росія мусить поважати цілісність Грузії й України – Обама


«Державний суверенітет мусить бути засадничим принципом міжнародного порядку», – заявив президент США, виступаючи в Москві.

«Так само, як усі держави повинні мати право обирати своїх керівників, держави повинні мати й право на надійність своїх кордонів і на власну зовнішню політику», – сказав Барак Обама в виступі перед випускниками російської Нової економічної школи.

«Будь-яка система, яка відмовляється від цих прав, приведе до анархії. Тому цей принцип мусить стосуватися всіх держав, включно з Грузією й Україною», – наголосив американський керівник.

За його словами, це стосується також і Росії, і США.

Обама додав, що Сполучені Штати зацікавлені в зміцненні такого міжнародного порядку, який дав би змогу «сприяти демократії і водночас зберігати суверенітет».

Учора після зустрічі з президентом Росії Дмитром Медведєвим Барак Обама сказав, що говорив про це з російським керівником. «Я знову висловив тверду думку про необхідність поважати суверенітет і територіальну цілісність Грузії», – наголосив він.

Росія після війни з Грузією в серпні минулого року визнала «незалежність» сепаратистських грузинських регіонів Абхазії і Південної Осетії і розташувала в них свої війська.

Таким чином Росія не виконує міжнародні домовленості, які вимагають від неї вивести свої війська з усієї території Грузії, включно з цими регіонами. Москва ж твердить, що вони тепер уже «незалежні держави», і їх ті домовленості не стосуються.

Такі дії Росії викликали було тоді спекуляції, що Москва може вчинити так само й щодо України і Криму.
XS
SM
MD
LG