Доступність посилання

ТОП новини

Низка вибухів у Іраку забрала десятки життів


Іракський військовий на місці одного з тераків у містечку Таль-Афар, 9 липня 2009 року
Іракський військовий на місці одного з тераків у містечку Таль-Афар, 9 липня 2009 року

Прага – Поліція Іраку повідомила, що понад 40 осіб загинуло і близько 80 поранені після останніх нападів смертників, які приводили до дії вибухові пристрої у місцях скупчення цивільного населення. Більшість жертв припадає на два послідовні вибухи в північному місті Таль-Афар, що між Мосулом і сирійським кордоном. Перший смертник детонував вибуховий пристрій перед будівлею місцевого суду, а другий – після того, як люди збіглися допомогти пораненим від першого вибуху. Терористи активізувалися в Іраку відразу ж після виходу американських військ із зон населених пунктів.

Для населення Таль-Афара, що в провінції Найнава, не є сюрпризом картина раптових смертей на вулицях. Тут від початку вторгнення США були ще жахливіші випадки, коли у 2007 році від одного з вибухів загинуло близько 150 осіб.

Але останні вибухи, незважаючи на меншу кількість загиблих, все ж одні з найбільших після того, як американські війська покинули населені пункти Іраку і передали функції охорони населення і безпеки іракським силам.

Вибух в Таль-Афарі не поодинокий за останній час. У сусідньому Мосулі сьогодні дві бомби в автомобілях забрали життя 12 осіб і поранили десятки інших, а в околицях Багдада пролунало щонайменше два вибухи на весіллі і на ринку – загинуло 8 осіб.

Місцевий житель Хуссейн Аббас у розмові з Радіо Свобода зазначив, що це все направлено на дестабілізацію в країні. «Це дії боягузів і злочинців, які вибирають своїми цілями ні в чому не винних людей, – каже він. – Сили, які стоять за цими нападами, намагаються дестабілізувати ситуацію щодо безпеки».

Іракська влада намагається триматися незалежно

Хвиля вибухів останніх тижнів, коли американські війська покинули населені пункти Іраку, забрала сотні життів, переважно у містах. Перелік загиблих за червень перевищив 400 осіб, це найвищий показник за цей рік.

Американські та іракські речники попередили людей про очікуване зростання кількості вибухів після виходу американських військ, бо повстанці намагатимуться створити враження наростання безладу. Один із чільників влади в тому ж Таль-Афарі Хуссейн Атріш зазначає, що повстанці намагаються підірвати попередні зусилля із примирення між сунітами та шиїтами в релігійно та етнічно неоднорідних регіонах Іраку.

Повстанці-суніти, підтримувані «Аль-Каїдою» в Іраку, мали важкі часи, коли США започаткували операції своїх військ «хвилями». І кількість насильств внаслідок цього сильно впала. Багато іракських сунітів припинили боротьбу, коли побачили, що серед повстанців стало значно більше іноземців, аніж це було на початках.

У зв’язку зі зростанням ризиків США запропонували допомогти розрядити напругу між різними іракськими фракціями. Віце-президент США Джо Байден минулого тижня закликав іракців до злагоди. «Президент Обама просив, щоб я звернувся до іракців з дуже зрозумілим посланням: США бачать свою місію в підтримці прогресу та успіхів в Іраку», – заявив Байден.

Але уряд Іраку, який очолює Нурі аль-Малікі, устами його речника Алі ад-Даббага заявив, що втручання інших сторін призведе лише до ускладнень. Речник також наголосив, що американці мають зрозуміти бажання іракців самим і разом вирішувати свої проблеми.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG