Доступність посилання

ТОП новини

На саміті G8 домовилися про межу потепління


Рим – На другий день роботи розширеного саміту в Італії лідери країн Групи восьми обговорювали кліматичні зміни та фінансову кризу разом із керівниками держав, які динамічно розвиваються. У середу глави «вісімки» вперше дійшли згоди, що глобальне потепління не має перевищувати двох градусів за Цельсієм протягом наступних 40 років. Лідери розвинених країн також поставили за мету на 80 відсотків скоротити викиди парникових газів до 2050 року.

Лідери 14 країн досягли домовленості про дотримання двоградусної межі потепління на землі. Водночас відклали ухвалення заяви стосовно скорочення викидів парникових газів. Над цим домовилися плідно співпрацювати, щоб уже в грудні на конференції зі змін клімату в Копенгагені встановити конкретніші цілі.

Слід наголосити, що в середу стосовно обмеження викидів погодилися лише члени«вісімки»: США, Великобританія, Канада, Франція, Німеччина, Італія, Японія і Росія. Тож завдання переговорів у четвер полягало в тому, щоб переконати держави, економіки яких швидко розвиваються, підтримати цю «історичну» угоду, як її назвали лідери «вісімки».

Країни-учасники форуму разом «виробляють» понад 80 відсотків парникових газів, і очевидно, що вони несуть найбільшу відповідальність за глобальне потепління. Але Індія, Китай та Бразилія не готові різко зменшити обсяги викидів без належної фінансової підтримки з боку держав «вісімки».

Член індійської делегації Шиям Саран з цього приводу сказав:«Просити Індію чи інші країни, які розвиваються, визначити верхню межу викидів, не надавши чіткої інформації про те, яку допомогу отримають ці країни, насправді це не дуже коректно». Індія визнає відповідальність за захист довкілля, але наполягає, що цього не можна робити коштом зубожіння населення держав, що розвиваються.

Домовленості членів «вісімки» розкритикував Генеральний секретар ООН, прибувши сьогодні до Аквіли. Як заявив Пан Ґі Мун, зусилля Групи восьми не є достатніми у сфері боротьби з глобальним потеплінням на планеті. Він наголосив, що заможний світ у коротші терміни, до 2020 року, повинен подбати про належну фінансову і технологічну підтримку бідніших держав, які наразі не мають модернізованих підприємств, для зменшення викидів.

Обговорили і проблеми глобальної економіки


Окрім кліматичної суперечки, на саміті в Аквілі йшлося і про глобальну економіку. У підсумковій заяві мовиться, що лідери 14 країн домовилися співпрацювати з метою стримування девальвації валюти і вироблення прозорих стабільних правил фінансової системи. Уряди країн-учасниць саміту в Аквілі зобов’язалися до наступного року вивести з глухого кута переговори Дохійського раунду щодо реформування світової торгівлі. Перші підсумки цього вже підбиватимуть на зібранні країн «двадцятки» у вересні в американському Пітсбурзі.

Учасники італійського форуму запланували готувати посткризову стратегію адаптації економіки. Але, як зазначено в заяві, ці заходи будуть застосовуватися лише тоді, коли фінансова система даватиме впевнені показники відновлення.

Глава Міжнародного валютного фонду повідомив на прес-конференції, що помітні позитивні сигнали стабілізації світової економіки. Однак, як зауважив Домінік Строс-Кан, економічне піднесення буде повільним і кволим. А рівень безробіття таки зростатиме ще із два наступні роки, додав керівник МВФ.

(Рим – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG