Доступність посилання

ТОП новини

Потепління в Арктиці породжує нові загрози для європейської безпеки


Танення арктичних льдів поблизу Гренландії
Танення арктичних льдів поблизу Гренландії

Прага – Лідери НАТО та законодавці з країн Альянсу зібралися у четвер в столиці Ісландії. Їх непокоять ризики, пов’язані з тим, що тануть Арктичні води. Генеральний секретар НАТО попереджає, що в результаті навіть можуть виникнути нові територіальні суперечки.

Глобальне потепління дається взнаки. Якщо для когось це екологічна катастрофа, то для інших – прекрасна можливість. Деякі вчені очікують, що води Арктики можуть повністю звільнитися від льоду до 2013 року, на десятиліття раніше ніж думали колись. Це посилює міжнародне змагання за територію, що має великі поклади енергоносіїв.

За деякими оцінками, там криється чверть усіх шельфових запасів вуглеводнів у світі. Крім того, трансарктичні шляхи можуть стати альтернативною до Суецького та Панамського каналів у міжнародній торгівлі.

Апетити на Арктику великі. Крім північноєвропейських держав, на ці терени претендують Росія, Сполучені Штати і Канада. Восени минулого року президент Росії Дмитро Медвєдєв дав доручення якомога швидше оформити кордон Росії у цій зоні.

«Наше перше, головне завдання – перетворити Арктику в ресурсну базу Росії 21 століття», – заявив російський керівник.

У четвер Медвєдєв знову порушив це питання. Виступаючи на нараді ФСБ, він закликав створити в Арктиці сучасну лінію берегової охорони, щоб протидіяти контрабанді морських і біологічних ресурсів.

Арбітром може виступити ООН


Але інші держави заявляють, що спроби Росії встановити в Арктиці свої кордони не повинні порушувати норм міжнародного права. Вже розгорілася суперечка за хребет Ломоносова у Льодовитому океані. На нього одночасно претендують Росія, Канада і Данія. Фахівці ООН мають вивчити їхні докази до травня. Експерти з’ясовують, чи територія є продовженням континентального шельфу держав.

Аналітики тим часом уже зараз помічають нарощування військових сил на півночі планети. А чим швидше там буде танути лід, тим більше буде і нових військових кораблів.

У четвер в Ісландії генсек НАТО Яаап де Гооп Схеффер заявив, що попереджати можливі конфлікти в Арктиці треба за допомогою переговорів між НАТО, Росією та іншими арктичними державами. Наступного тижня генсек Альянсу збирається обговорювати це питання з віце-прем’єром російського уряду Сергієм Івановим.

А поки у світі рішуче змагаються за доступ до енергоносіїв, десь на задньому плані губляться голоси екологів. Вони попереджають, що така активність в Арктиці може завдати непоправної шкоди унікальній біосфері півночі планети.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG