Доступність посилання

ТОП новини

В Ірані розігнали нову демонстрацію протесту


Іранська поліція вдалася до подразливого газу, щоб розігнати вчора тисячі демонстрантів, які вийшли на вулиці Тегерана всупереч забороні.

Демонстрація була присвячена 10-м роковинам нападу на гуртожиток Університету Тегерана угруповань ісламських консерваторів, у якому принаймні 1 студент загинув і сотні були поранені. Ті події викликали тоді кількаденні жорстокі заворушення.

Нинішня демонстрація була найбільшою відтоді, як влада Ірану придушила минулого місяця масові протести проти офіційних результатів президентських виборів. Тоді на вулиці виходили подеколи сотні тисяч людей.

Нині всі вуличні акції протесту в Тегерані заборонені. Перед учорашньою демонстрацією генерал-губернатор провінції Тегеран, яка охоплює столицю Ірану й навколишні території, Мортеза Тамаддон попередив, що сили безпеки «роздушать» будь-які нові протести.

Прихильники реформ в Ірані протестують на знак незгоди з офіційними результатами президентських виборів 12 червня, що їх вони вважають за сфальсифіковані. За цими офіційними даними, з великим відривом відразу в першому колі виборів переміг і переобраний на другий термін нинішній президент, прихильник консервативного курсу Махмуд Ахмадінеджад. Влада вже остаточно затвердила ці результати й відхилила звинувачення опозиції.
XS
SM
MD
LG