Доступність посилання

ТОП новини

США хочуть «повного партнерства» з Росією щодо ПРО


Вашингтон хотів би досягти повного партнерства з Москвою в усуненні розбіжностей навколо планів США щодо балістичної протиракетної оборони, які напружили їхні відносини, заявив керівник Агентства США з протиракетної оборони генерал Патрік О’Рейлі.

В інтерв’ю агентству «Ройтерз» він зазначив учора, що адміністрація президента Барака Обами має намір вести такий діалог із Росією, за якого сторони пропонуватимуть ідеї, а не наперед цілком розроблені плани, і внаслідок якого можна було б ухвалювати «спільні рішення» щодо питань ПРО.

Заява О’Рейлі з’явилася в той час, коли Вашингтон обговорює з Москвою шляхи скорочення ядерних арсеналів. Одночасно детально вивчаються оголошені раніше плани США розмістити у Польщі ракети-перехоплювачі та у Чехії радіолокаційну станцію, що були б елементами нової системи протиракетної оборони США.

Проти таких планів категорично виступає Москва, називаючи їх «загрозою своїй національній безпеці», і вимагає пов’язати свою згоду на скорочення ядерних озброєнь із відмовою США від цієї системи ПРО.

Вашингтон відкидає можливість такої прив’язки й наголошує, що ця система, спрямована проти можливих майбутніх ракет Ірану, технічно не здатна перешкодити ймовірному ракетному ударові Росії.
XS
SM
MD
LG