Доступність посилання

ТОП новини

Президента Ющенка хочуть вивести на чисту отруту (європейська преса)


Прага – Оглядачі звертають увагу на складний перебіг перемовин МВФ із українським урядом щодо умов третього траншу кредиту Фонду для України. Газети також інформують про претензії тимчасової слідчої парламентської комісії у Києві до слідчих Генпрокуратури у справі отруєння Президента Ющенка. Деякі видання повідомляють про рішення одного з київських судів, який зобов’язав Президента Ющенка провести референдум із питань членства України в НАТО і Єдиному економічному просторі СНД та не виключають, що такий референдум буде колись усе ж оголошений.

Польська «Ґазета Виборча» вважає, що в МВФ просто не має іншого виходу, як надати Україні третій транш кредиту у розмірі в понад 3 мільярди доларів. Видання також інформує, як важко проходять переговори у Києві делегації Фонду з урядом, який так і не виконав найважливіших умов МВФ. «Ґазета Виборча» також наголошує, що український Нацбанк посилено друкує гроші, і їхня маса вже досягла на ринку 207 мільярдів гривень, тоді як із МВФ досягнуто угоди не перевищувати її поза 210 мільярдів. Польська газета також зауважує, що нині українському урядові важко зупинити додаткову емісію, бо грошей хронічно не вистачає для виконання бюджету. Також не вдається знайти 1 мільярд доларів на Євро-2012, переговори з Китаєм та Європейським банком реконструкції і розвитку не дали результатів. «Ґазета Виборча» наводить думки експертів, що уряд Юлії Тимошенко не виконує вимог МВФ, боячись втрати популярності перед президентськими виборами, а Фонд, втягнутий у цю гру, дозволяє урядові «гратися цифрами», маніпулювати показниками. Польський часопис також наводить слова експерта, що МВФ змушений буде надати третій транш кредиту Україні, бо «боїться поширення цієї кризи на цілий регіон сусідніх країн».

Московська газета «Коммерсант» повідомляє про попередні висновки тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питання отруєння Президента Віктора Ющенка. Зі слів голови комісії Володимира Сівковича випливає, що комісія Ради «не отримала підтверджень того, що колишній кандидат на Президента, а нині голова держави, був навмисно отруєний понад чотири роки тому». Це, на думку газети, головний і найбільш скандальний висновок комісії Сівковича. Але комісія Верховної Ради разом із тим висуває головні претензії до нинішньої слідчої групи Генпрокуратури під керівництвом Галини Климович, яка нібито пішла на низку порушень законів задля «створення наперед неправдивих доказів у справі отруєння Ющенка». Комісія Сівковича також звинувачує групу Климович у незаконному моніторингу телефонних розмов, «підробках та фальсифікаціях фактів слідства». Тимчасова слідча комісія Ради вимагає від Генпрокуратури відсторонення Климович від слідства і обіцяє оприлюднити остаточні висновки своєї роботи у вересні.

«Файненшел Таймз» вважає, що «січнева скандальна газова криза між Україною і Росією надала проектові «Набукко» нового прискорення», і в понеділок слід очікувати першого серйозного кроку у напрямку його реалізації. Газета має на увазі підписання транзитними країнами проекту «Набукко» угоди в Анкарі про цей газопровід. Україна також оголосила про свої наміри приєднатися до згаданого проекту. «Файненшел Таймз» також зазначає, що «поки що єдина надія «Набукко» – на азербайджанське родовище газу «Шах-Деніз», але на нього є й інші претенденти, насамперед – Росія».

Згадана вже газета «Коммерсант» вважає, що Віктор Медведчук із колегами з блоку «Не так», які з 2006 року вимагали проведення в Україні референдуму по вступу держави до НАТО та Єдиного економічного простору СНД, можуть тріумфувати, бо Окружний адмінсуд Києва задовольнив позов Медведчука і зобов’язав Президента Ющенка провести такий референдум. Але більшість спостерігачів, як наголошує московське видання, прогнозує, що Президент подасть апеляцію і заблокує таку можливість. Усе ж прихильники Москви, на кшталт директора української філії Інституту країн СНД Володимира Корнілова, сподіваються, що новий президент України змушений буде такий референдум провести.

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG