Доступність посилання

ТОП новини

У Туреччині протестували проти насильства щодо тюрків у Китаї


Тисячі турків вийшли в неділю в європейській частині Стамбула на демонстрацію протесту проти міжнаціонального насильства в Сіньцзян-Уйгурському автономному регіоні Китаю. Там у сутичках між представниками тюркомовного й переважно мусульманського за вірою народу уйгурів і власне китайцями за національністю загинуло попередніми днями, за офіційними даними, 184 особи.

Учасники демонстрації йшли з прапорами Туреччини (червоними з білими півмісяцем і зіркою), а також прапорами Тюркської Ісламської Республіки Східного Туркестану – самопроголошеного уйгурського утворення, яке проіснувало на території сучасного Сіньцзян-Уйгурського автономного регіону Китаю кілька місяців у 1933–34 роках (такими самими, з білими півмісяцем і зіркою, тільки з блакитним тлом замість червоного).

Турки, що теж є тюркським народом, який сповідує іслам, відчувають особливі зв’язки з уйгурами. Прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган навіть порівнював становище в Сіньцзян-Уйгурському автономному регіоні Китаю з «геноцидом».
XS
SM
MD
LG